Kan Fetaost görs med koens mjölk?

Fårens mjölk och berättelsen bakom rejäl fetaost

Vilken typ av mjölk är fetaost gjord av? Kan det göras med komjölk? Det enkla svaret är nej - åtminstone inte i Europeiska unionen. Realfeta måste tillverkas av minst 70 procent fårmjölk och upp till 30 procent getmjölk, och den måste produceras till bestämda specifikationer. Många ost på marknaden kallar sig "feta" eller "feta-typ" -ostar, men det finns standarder för hur äkta feta görs och vilken typ av mjölk som används.

Feta historia

Fetaost går tillbaka till åttonde århundradet f.Kr. då ost med fårmjölk lagrades i saltlake. Osten själv kan komma tack vare en oavsiktlig upptäckt - mjölkhäftad när den transporterades in i djurens mage. Feta görs med curdled milk.

Vad finns i ett namn?

Efter 16 års uppvaktad debatt bland EU-medlemsländerna tilldelades EU: s högsta domstol slutligen exklusivitet av namnet "feta" till Grekland 2005. Domstolen ställde mycket specifika krav på hur och var osten kan göras:

Domstolen bestämde:

"Enligt generaladvokatens uppfattning uppfyller feta" kraven i en ursprungsbeteckning genom att den beskriver en ost som härrör från en väsentlig del av Grekland, vars egenskaper härrör från dess geografiska miljö och dess produktion, bearbetning och beredning bärs ut i ett definierat område. "

Egenskaper för True Feta

De täta restriktionerna och kraven som ställs på dess produktion gör feta en halvhård ost - den smuler väl - det är vit i färg och tenderar att vara lite salt. Feta är tangy, men graden av tang kan variera beroende på fårens exakta diet - vad hon äter effektivt kan krydda sin mjölk. Detta är en betydande anledning till att domstolen bestämde att Grekland "äger" fetaost. Sant feta är resultatet av geografiska faktorer som är unika för det landet som påverkar djurens dieter.

Impostorostar

Liknande ostar är gjorda med komjölk - en så kallad " telemekanik " produceras även i Grekland. Men ko mjölkostar eller kombinationer som använder kojölk som ingrediens är inte detsamma. Smaken är väldigt annorlunda.

Bulgarien gör en liknande ost som är krämigare och mycket saltare. Frankrikes version är också krämig men mildare. Ost som använder mer getmjölk än fårmjölk - eller mjölk i stället för fårmjölk - tenderar att sakna den skarpa biten av feta.

Tänk också på att fetaost från andra länder kan vara ganska likadan när det görs med rätt procentandel av får- och getmjölk, men dessa länder kan inte lagligt märka sina produkter som "feta" på grund av 2005 års domstolsbeslut .