Malawah - Somalisk söt pannkaka

När jag frågade vilken somalisk mat jag skulle försöka först rekommenderade Zamu på Instagram Malawah (Somalisk söt pannkaka) och bariis (Somalisk stil ris).

Instagram har blivit nästa bästa när det gäller att hitta bilder av afrikansk mat. Så länge du vet namnet på en maträtt, hashtag det och tillsammans kommer en virvel av frukost, lunch och middag bilder tagna av matälskare i stort. När jag letade efter malawah återvände det ett antal resultat av platta bröd, crepes och pannkakor av alla former och storlekar. Det som också framkommit är att malawah är mer känt som malawax. Malawa eller malawax, som det är känt i Somali, är gjort på en mängd olika sätt och kan serveras som en söt eller salig maträtt, även om de flesta skulle servera malawah med smör och honung eller socker eller till och med som en Crepe Suzette utan alkoholen (malawax xaawo). Medan vissa använder bara 2 ingredienser av mjöl och vatten, andra berikar deras med tillsats av mjölk, socker och kryddor.

När det gäller matlagning malawah finns det ett par metoder. I en metod hälls smeten och fördelas i pannan genom att vippa pannan i en cirkulär rörelse, som du skulle göra när du gör vanliga pannkakor. Detta får stekas på en medium värme i 2 minuter. Pannkaka kommer inte att behöva bläddra till andra sidan men kommer att ha en guldbrun sida medan den andra förblir vit och svampig. I den andra metoden hälls smeten i och sedan vänds över till brun på andra sidan. Vissa människor kommer att hälla smeten i en cirkulär spiral som kommer att synas tydligt när de kokas. Andra häll alla smeten i mitten av pannan och skapa spiralen genom att använda en sked.

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Slå eller vispa alla ingredienserna tillsammans i en skål. Blanda dem alternativt med en handhållen mixer.

2. Värm upp en stekpanna och släpp lite smör för att steka malawa. Du kan också ersätta matolja istället för smör. Låt lite smet i pannan och virvla pannan så att smeten fördelas för att göra ett tunt skikt som sprider sig mot de böjda sidorna av pannan

3. Steg i ungefär en minut och vänd sedan över till den andra sidan tills det är något gyllene.

4. Servera malawan genom att sprida smält smör och honung på toppen eller sprinkla lite socker på toppen.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 118
Totalt fett 7 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 80 mg
Natrium 193 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 1 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)