Krämig potatis- och purjursoppa

För lunchidéer är mjuk och krämig potatissoppa alltid ett utmärkt alternativ. Soppan gör också en fantastisk första kurs. Denna version är kryddat med en skinka ben eller skinka tillsammans med sauterade purjolök och smör. Extra croutons och strimlad ost gör en attraktiv och utsökt garnering för denna soppa medan du lägger textur för att kompensera krämigheten.

Om skinkbenet är köttigt, torka skinken fint och använd den till garnering. Eller, om du föredrar en chunkier soppa, blanda bara en del av soppan och lägg till någon tärnad skinka som du kan ha tillsammans med grädden.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala löken och hugga den grovt.
  2. Klipp av rotänden och alla de mörkgröna toppen från purjolök och kassera. Skiva de vita purjolökarna i hälften. Skölj purjolök under kallt vatten medan du separerar skikten för att lossa eventuell klamrande sand. Skiv purjolena smidigt.
  3. Värm smöret i en stor kastrull eller nederländsk ugn över medium värme; tillsätt den hackade löken och skivad purjolök och sauta tills det är mjukt och gyllene i färg, rör om ofta.
  1. Skala potatisarna och skär dem i 1/2-tums kuber.
  2. Till lök och purjolök lägger du till kubadpotatis, skinkben, timjan och kyckling koka upp. Täck pannan och minska värmen till låg. Smäll tills potatisen är mycket mjuk. Ta bort skinkbenet. Om skinkbenet är köttigt, ta bort köttet och tärningarna för att använda i soppan eller som en garnering, eller kyl skinkan till en annan maträtt.
  3. Kall potatis- och purjongblandningen något och puré i en matprocessor eller sätt i en sikt. Återgå till pan och lägg till grädde (och skinka om du använder).
  4. Koka ytterligare 2 till 3 minuter; Smaka och tillsätt salt och peppar efter behov
  5. Servera hett med croissanter och en sprinkling av strimlad ost, om så önskas.

tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 375
Totalt fett 23 g
Mättat fett 14 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 68 mg
Natrium 559 mg
kolhydrater 35 g
Kostfiber 4 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)