Ketchup / Catsup History

Original ketchup innehöll inga tomater

Ketchup är Amerikas favorit kryddor, som finns i 97 procent av köket. Studier visar tomatketchup kan också vara ett kraftfullt verktyg i kampen mot cancer och hjärtsjukdomar. Du kan bli förvånad att lära dig att ketchup inte är begränsad till vanliga tomatsorter .

Ketchup History

Ordet ketchup härrör från den kinesiska ke-tsiap , en sylt fisksås. Det tog sin väg till Malaysia där det blev kechap och ketjap i Indonesien.1700-talet engelska sjömän upptäckte först läckra av detta kinesiska kryddor och tog det västerut. Ketchup nämndes först i tryck runt 1690.

Den kinesiska versionen är faktiskt mer besläktad med en eller Worcestershire sås . Det gick gradvis genom olika förändringar, särskilt med tillsatsen av tomater på 1700-talet. Vid nittonde århundradet var ketchup också känd som tomat soja .

Tidiga tomatversioner var mycket tunnare med en konsistens mer som en soja eller Worcestershire sås .

F. & J. Heinz Company började sälja tomatketchup 1876. Vid slutet av artonhundratalet var den primära typen av ketchup i USA, och tomatens deskriptor avtogs gradvis.

Catsup och catchup är acceptabla stavningar som används ombytligt med ketchup , men ketchup är så som du hittar den som anges i de flesta kokböcker.