Karela Chips Recept

Karela chips är gjorda av bitter kalebass eller melon. De har en distinkt smak, varför många vill prova ett Karela chip recept.

Bitter kalebass är också känd som momordica charantia, bitter melon, bitter squash eller balsampäron. Vinstocken odlas i Afrika, Asien och Västindien, även om bitter kalebasser har sitt ursprung i Indien. Den fick namnet karela från Pakistan.

Det har använts i vissa asiatiska öl istället för humle och används vanligtvis i stekpannor. Men i Indien används bitter kalebass ofta i curry som sabzi och serveras med yoghurt. Det kan också sättas in i thoran när det blandas med kokosnöt, i mazhukkupuratti när det är rört stekt med kryddor och som pachadi, vilket är en medicinsk mat för diabetiker. Bitter kalebass är ofta beredd med curry recept eller friterad med nötter och serveras som pachi pulusu, en soppa med stekt lök och kryddor. Sammantaget är det ganska mångsidigt ört som används i hela regionen.

Bitter kalebass har använts i ayurvedisk och hinduisk medicin. Det sägs göra allt från att förebygga cancer och behandla diabetes för att behandla feber och hiv och aids.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tvätta karelorna och klappa dem torra. Klipp av toppen och svansen och skär sedan karelorna i tunna ringar. Du vill inte att de är för tjocka eller de kommer inte skarpa när de stekas.
  2. Sätt dessa ringar i en plastbehållare och dryck 1 tesked salt över då. Använd din hand för att blanda bra för att helt täcka med salt eller skaka behållaren för att fördela saltet jämnt. Håll åt sidan i en halvtimme. Saltet kommer att orsaka karela att ge bort allt sitt vatten och lite av sin bitterhet.
  1. Efter en halvtimme, dränera allt överskott av vatten från karela. Spruta nu gurkmejjan över karelabitarna och blanda dem väl igen i behållaren, eller blanda den med hand.
  2. Värm matoljan i en djup panna, på en medelflamma. När det är varmt, lägg karela till det lite åt gången och stek bitarna tills de är spröda. Rör om markerna ofta med en slitssked.
  3. När de är fullt kokta, dränera med den slitsade skedan och lägg i flisarna på pappershanddukar.
  4. Stänk chipsen med rött chilipulver och chaat masala och servera med ris och din favoritdaal.