Joojeh Kebab Recept

Joojeh är bokstavligen Persiska termen för grillad kyckling och Joojeh Kebab är en av de mest populära och vanliga rätterna som finns i iransk mat. Hudfritt kycklingbröst används oftast men du kan också skära upp en hel kyckling och använd alla delar. Kycklingen, skuren i bitar, på eller av benet, marineras i en blandning som kan innehålla citron, olja, lök, yoghurt och ofta saffran. Efter ungefär en dag i marinaden är de gängade på spett och grillat.

I mer formella inställningar som restauranger eller tillgodosedda evenemang, kommer du sannolikt att hitta de grillade kaboberna serveras med sina spett på en säng av basmatiris. Men hemkockar eller gatukostsleverantörer drar ofta kycklingen av spettarna och serverar dem i lavash vilket är ett tunt, mjukt, osyrat bröd som är vanligt i Turkiet och Iran. Du kan naturligtvis också servera det med pitabröd.

Om du är mer bekant med termen shish kebab är ordet shish turkiskt för skewer och i Turkiet kommer du shish kebab sannolikt att vara lamm. Uttrycket kebab används emellertid vanligtvis i Mellanöstern för att beteckna någon form av styckat kött. Därför betyder joojeh kebab en grillad kyckling på en spett.

Grillar saker på spettar är nu ganska vanligt i USA och det kan vara kött, skaldjur, grönsaker eller till och med efterrätt objekt som frukt och bitar av tårta. Och faktiskt serverar den med spett är en snyggare presentation, precis som i Mellanöstern. Jag har varit i massor av sommarutkök där nötkött eller kycklingbitar gjordes på spettar och alternerades med bitar lök och paprika. Men nyckeln till en autentisk joojeh är definitivt i marinaden. Njut av!

Vad du behöver

Hur man gör det

Skölj kycklingen med kallt vatten och klappa torrt med en pappershandduk. Skär i 1-tums bitar. Blanda olivolja, riven lök, saffran, salt, svartpeppar och krossad rödpeppar för att göra marinaden. Blöt kycklingbröststyckena i marinaden och kyl den i 24 timmar innan du lagar mat.

Förvärm grillen till medelhög eller ugnen till 350 grader (F). Placera kycklingbitarna på spett och koka tills kycklingen når minst 165 (F), ca 15-20 minuter på grillen eller 20-30 minuter i ugnen.

Servera kebaberna över en säng av Basmati-ris med grillade grönsaker .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 537
Totalt fett 42 g
Mättat fett 8 g
Omättat fett 26 g
Kolesterol 95 mg
Natrium 680 mg
kolhydrater 8 g
Kostfiber 1 g
Protein 31 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)