Fransk mat och vinparing för nybörjare

Inget annat världsmat gynnas av mat och vinparing så mycket som fransk mat. Hjärtat i fransk tradition är förankrad i att njuta av balansen och smaken av mat, både som enskilda ingredienser och komplicerade rätter. En perfekt fransk vinparing förbättrar bara maten.

Exakt Hur kopplar du mat och vin?

Franskan njuter av ett glas vin med många av sina måltider, en liten lyx dagligen.

Detta vin kommer att vara lokalt, även ett hem odlat och gjort vin. C omplex viner hålls för speciella måltider och tillfällen.

De grundläggande reglerna för parning

Regel 1 : Rött vin går med kött, och vitt vin går med skaldjur och fjäderfä.

Regel 2 : Glöm den regeln och drick det du tycker om,

De hårda och snabba reglerna för att njuta av vin med mat är nu arkaiska och irrelevanta och det är meningen att njuta av att njuta av vinet och förbättra din matupplevelse.

Fyra faktorer på att para mat och vin att tänka på

Om du, som de flesta, har ett litet antal viner som är dina favoriter och inte gör mycket experimenterande bortom de få flaskorna, försök koppla olika sorter av vin med de måltider du lagar för att förstå grunderna för vinsmaking. Syra, kropp, aromer och smaker av ett vin är alla faktorer att tänka på när man söker efter en som matchar en viss maträtt. Dessa attribut betyder olika saker till olika palats.

Syra : sura och skarpa anteckningar av vinet bestämmer surhetsnivån. Det här är ungefär som att bita i ett super surt äppelkänsla på gommen när det träffar din tunga med en skarp känsla.

Kropp : Vinets kropp är uppbyggd av tyngd och munkänsla när du smakar det. Det kan vara lätt, även kallt tunt, eller det kan vara tungt, krämigt, jämnt oljigt.

Som med alla vinattribut är kroppen en åsikt av försmakaren.

Arom : Aromen, eller buketten, av vin, handlar om lukt. Vinns näsa kan vara en eller två anteckningar eller en komplex blandning av aromer som blandar och förändras när vinet virvlar och utsätts för luft. Försök att identifiera jordiska, blommiga, fruktiga och nutty anteckningar, bland många andra.

Smak : Vinets smak bestäms mestadels av dess aromer; Vad vi luktar är vad vi smakar som inte är relaterade till lukten. Till exempel kan ett vin ha en ljus, fruktig bukett eller djupa jordiska smaker. Du kommer sannolikt att hitta viner med nutty aromer som blir kaffe-choklad anteckningar av smak.

Få alltid att falla på plats

Matchning av mat till vin är lättare än det låter. Bestäm om det är ljust, kryddigt, söt eller rik, och matcha det med din maträtt. Tumregeln är att para vin med mat som motsvarar dess intensitet. Ett smakfullt kycklingrecept går bra med en ljus, kryddig söt vit, en biff med en tyngre sås till en full, stark röd.

Förslag på utmärkt mat och vinparing

Uppdaterad av Elaine Lemm maj 2017