Ett recept på Jhal Muri, en kryddig puffad rissallad

Det finns många recept för jhal muri, som även kallas jhaal muri eller jhalmuri. Jhal hänvisar till att vara väldigt kryddig, medan muri refererar till det puffade riset. Det är en läcker Bengali (öst indiska) mellanmål. Det här receptet är lätt att kasta ihop på bara några minuter och gör en fantastisk lätt lunch eller kvällsmat. Detta härliga puffade risrecept kan betjäna två personer, och görs ofta med olika kryddor, beroende på receptet.

Jhal muri är ibland förberedd som en soppa med tomat, pudina eller gurka. Det serveras även ibland i en skål eller en thonga (en papperskegle). Andra recept kan innehålla jordnöts, kokosnöt, potatis, grön chili, senapsolja, citron, korianderblad eller en strö av sev (en stekt semolina). Andra blandningar inkluderar garam masala, lövblad och amchoor (ett torkat mangopulver). Ibland är kryddor malda tillsammans och sprinklade sedan på riset.

Jhal Muri serveras ofta som gatunam i Kolkata. Om det tar för mycket tid att göra, kan det bli för fuktigt - du måste ha krammen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tillsätt alla ingredienserna i en skål. Blanda dem ihop och rör om.
  2. Smaka blandningen med salt till smak.
  3. Servera jhal muri omedelbart i skålar så det blir inte soggigt.

När du gör det hemma, rostar vissa människor det puffade riset innan du monterar det, men om du lagrar det puffade riset friskt (använd en torr, lufttät behållare för den) behöver du inte steka den igen. För dem som stekar det, håll det inte i värmen för länge.

Här är några tips för att Jhal Muri görs precis som du vill ha det. För extra crunchy jhal muri, lägg inte till tomater. Du kan också göra det till lågt kolhydrater måltid eller mellanmål genom att få det gjort utan potatis. Vill du ha mer smak? Lägg till svart chanacan eller fråga om lök om du vill ha mer brådskande. Några ställen lägger till juice från tamarindmassa till den, men om du ber om din utan juice kan det komma mindre tufft ut.