Enkelkärlsockerkorre Recept

Syrkål tillverkas traditionellt i stengodsskivor och i ganska stora satser. Men en stor crocks värt av surkål är mer än de flesta människor kommer att äta inom den tid det är på sitt bästa. Detta recept gör en enstaka burk surkål, men du kan dubbla receptet om du vill.

Prova att göra detta med rödkål istället för vit för en färgstark variation (smaken är densamma).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Klipp kålen i hälften. Klipp ut den tjocka kärnan och stryk änden och komposten eller kassera dem.
  2. Smörj kålen smidigt i strimlor eller små bitar (tänk coleslaw).
  3. Läckt packa den skivade kålen i en ren, bred mun glasburk, strö i saltet samt kargenfrön och enbärbär (om du använder) när du fyller burkarna. Det är inte nödvändigt att sterilisera burkarna för lakto-fermenterade livsmedel , bara vara säker på att de är riktigt rena.
  1. Packa kål, salt och kryddor ner ordentligt när du lägger dem till burken. När burken är nästan full täck den löst och låt den sitta i 2 till 4 timmar. Under denna tid ska saltet rita tillräckligt med juice från kålen för att helt täcka den fasta maten. Om det inte gör så lägger du av krauten med en saltlösning av 1 tsk ojodiserat salt upplöst i 1 pint filtrerat eller icke-klorerat vatten.
  2. Häll saltkokselen om nödvändigt över kål och kryddor. Tryck försiktigt ned på kål och kryddor för att släppa ut några luftbubblor och fördyra dem i saltlake.
  3. Täck burken löst med ett lock. Placera burken på en tallrik för att fånga överflöde som kan hända när aktiv jäsning går.
  4. Låt burkarna stå vid rumstemperatur i 3 dagar. Ta bort täcken minst en gång om dagen under denna tid och kontrollera att grönsakerna fortfarande är nedsänkta i saltlösningen (tillsätt ytterligare saltlösning om det behövs). Du bör börja se några bubblor på toppen, vilket är ett tecken på att jäsningen är igång.
  5. Vid slutet av 3 dagar borde surkålen ha en ren, lätt sur lukt och smak. Sätt i burkarna i kylskåpet (ingen anledning att sätta tallrikar under dem på detta stadium). Vänta minst 5 dagar för att din surkål ska kunna utvecklas.

Detta recept fungerar också bra med rödkål.

Sauerkraut kommer att hålla i kylskåpet i minst 6 månader men bäst att ätas inom 3 månader. Efter 3 månader tenderar det att förlora en del av sin skarpa.

Obs! Recept för större sorters surkål slipper ofta bort vatten: saltet frigör tillräckligt med vätska från kålen för att helt nedsänka grönsakerna och kryddorna i den.

Men jag tycker att det sällan fungerar med mindre, enskilda burkpartier, varför jag rekommenderar salt- och vattenkvaliteten i detta recept.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 7
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 223 mg
kolhydrater 2 g
Kostfiber 1 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)