En kort historia av bacon

Sedan 12-talet, som tar hem, tjänar bacon högt beröm

Amerikas favorit fläskprodukt har inspirerat otaliga 21-talets internet memes och popkultur samlarobjekt: "Du hade mig på bacon." "Antingen gillar du bacon eller du har fel." "Håll lugnet och sätt bacon på." Men passionen för härdat fläsk går långt tillbaka.

Bacon i antika och medeltida tider

Saltad fläskmagus uppträdde på matbord för tusentals år sedan i Kina. Fläskhärdningsmetoder spreds över hela romerska riket och angelsaxiska bönder kokta med baconfett.

Fram till långt in i 1500-talet hänvisade medeltiden engelska bacon eller bacoun till all fläsk i allmänhet. Ordet bacon härstammar från olika germanska och franska dialekter, inklusive franska bako, vanlig germansk bakkon och gammal teutonisk baksida, som alla refererar till baksidan. Men det snitt som vanligtvis används för att göra bacon kommer från sidan, eller buken, av svinen. I moderna England heter en sida av bacon en gammon och en bit bacon är känd som en rasher.

Under 1200-talet lovade en kyrka i den engelska staden Dunmow en sida av bacon till någon gift man som kunde svära inför församlingen och Gud att han inte hade skingrat sin fru för ett år och en dag. En man som kunde "ta hem bacon" var högt uppskattat av samhället för hans övertygelse.

Bacon i den nya världen

Drottning Isabella skickade åtta grisar till Kuba med Christopher Columbus, men National Pork Board krediterar Hernando de Soto som "pappa till den amerikanska fläskindustrin". Han tog med sig 13 grisar till den nya världens stränder år 1539; inom tre år hade hans besättning vuxit till 700.

Inhemska amerikaner blev enligt uppgift kär i smaken och accepterade lätt grisar och fläskprodukter som fredserbjudanden. Vid 1653 motverkade en snabbt växande, fritt roaming och obotlig svinpopulation en nederländsk konstruktion av en vägg på Manhattan Island, för att hålla britterna och indianerna borta från New Amsterdam.

Webbplatsen blev senare känd som Wall Street. Gris fortsatte att springa vild i New York City i 1800-talet.

Bacon på det moderna bordet

I en hälso-medveten ålder , kan du förvänta sig att hitta fettig bacon låg på listan över föredragna livsmedel. Ändå, som alla som dabbles i fläskmagasin, kan råvaror berätta för dig, bacon kan enkelt ökar fläskmarknaden. Amerikaner förbrukar 70 procent av sin bacon med frukost. Men det krispiga, salta köttet stämmer också som en smörgåsrediens och en favorit av kockar i fina matsalar, så att baconbrist ibland har orsakat att priserna stiger. Bacon är fortfarande en bra affär när det gäller att lägga till smak. Bacon aficionados njuter av det härdade köttet i både klassiska rätter som chowders och äventyrliga koncoctions allt från bacon glass till choklad-täckt bacon till bacon sylt. Med lågt natrium- och magert sorter finns det även en dieter som kan delta i måttlig behandling.