En introduktion till Unagi eller japanska ål

Unagi är det japanska ordet för sötvattensål, speciellt den japanska ålen, Anguilla japonica (inte förvirrad sin saltvattenfoster, som kallas anago ) . De bästa är fångade vilda snarare än uppfödda i ålbruk, med den idealiska storleken mellan 30 och 50 centimeter. Fancy unagi-restauranger håller tankar fulla av levande ål, och de börjar inte förbereda din ål tills du har beställt.

Det sägs att unagi har konsumeras i Japan i tusentals år.

Eftersom det är rikt på protein, vitamin A och E, och så vidare, tror vissa människor att unagi ger dem uthållighet. Därför äter japanerna ålen oftast under den hetaste tiden på året i Japan.

Det är därför en japansk tradition att äta unagi på Doyo-no-ushinohi (Oxens dag under Doyo-perioden) på sommaren någon gång mellan mitten av juli och början av augusti.

Matlagning Unagi

Filletterad och utbenad, unagi är vanligtvis glasyrgrillad, en process som gör den till en skål som kallas unagi-no-kabayaki. Det är spett och grillat med sötstenssås och serveras vanligtvis över ångat, vitt ris. Vakuumförseglad unagi-no-kabayaki är ofta tillgänglig på asiatiska livsmedelsbutiker.

Välberedd unagi kombinerar en rik smak, lite som pate, med en aptitret konsistens, skarp på utsidan men saftigt och ömt på insidan. Matlagningsprocessen är vad som gör ålen skarpa och ömma: Unagi-no-Kabayaki är tillagad annorlunda i östra och västra Japan.

I den östra delen av landet är den generellt ångad efter att ha grillats för att avlägsna överskott av fett, sedan kryddat med en sötsås och sedan grillas den igen. I den västra delen av Japan, i Kansai-området (runt Osaka), stekas vanligtvis inte normalt före grillning men grillas längre och bränner bort det överflödiga fettet.

Unagi-no-Kabayaki i östra Japan är mer ömt än samma maträtt i västra Japan och har en jämnare skarpare hud.

Ingredienserna i den söta steksås är viktiga för unagins slutliga smak, och olika restauranger behåller sina egna hemliga recept. Kvaliteten på kolet som används är också viktigt: Det bästa träkolet är tillverkat av hård ek från Wakayama i centrala Japan, och den aromatiska röken ger en speciell smak åt ålen när den grillar.

Unagi kan också användas som ingrediens i andra japanska rätter som unagidon där ålen skärs och serveras på en bädd av ris.

Unakyu

Sushi gjort med unigi är också ganska vanlig biljettpris. Sushi-versionen heter unakyu .