Empanadas och Cornish Pasties

Vi besökte nyligen en Kalifornien Gold Rush Town, där vi festade på Cornish pasties av alla saker. Under 1800-talet kom miners från Cornwall för att ge sin gruvkompetens, och med dem kom en av deras favorittips, den läckra Cornish pastyen . Cornish pasties har varit en populär behandling i flera av dessa Kalifornien städer efter alla dessa år.

Vad slog mig var hur otroligt liknande Cornish pasties är empanadas.

De har samma halvmåneform, och en mycket liknande krympad flätning längs tätningen. Det här är en bild av Cornish pasty som jag hade till lunch - det kan lätt misstas för en empanada, nej? Fyllningarna är naturligtvis olika, speciellt kryddan. Cornish pasties har stärkt kött, lök och potatis fyllningar, precis som empanadas gör ofta, men kryddat smaken av peppar och örter, mer som kycklingpotten. Bakverk av cornish pasty är mycket flakier än en empanada, eftersom fettet (smör och smör) bara är lite blandat med mjölliknande pajskorsa. Och jag tvivlar på att det finns några empanador där ute med rovor i fyllningen, och det finns inte cornish pasties med russin, oliver och hårdkokta ägg.

Likväl är likheterna ganska slående. Någon vet om några teorier om en koppling mellan de två? Gillade sydamerikanska gruvarbetare empanadas? Empanadas kom till Sydamerika via Spanien och Portugal - så är Europa den gemensamma tråden?

Vänligen gärna posta en kommentar om du har en tanke!

Recept och information om Cornish Pasties
Empanada Recept