Det finns inget vanligt om vanilj

Skäm inte bort dina östeuropeiska efterrätter med imitationvanilla

När du ska ta dig tid att skapa en utsökt östeuropeisk efterrätt eller bakverk från början, använd ren vanilj extrakt. Konstgjord vanilj kommer helt enkelt inte att göra.

En sällsynt råvara

När jag hör termen "vanilj" som används för att beskriva allt från mjukvara till soppa, och som betyder standard, vanlig eller tråkig, är jag förlorad.

Med tanke på dess marknadspris är vanilj en sällsynt råvara, och dess smakdjurs rankar det där uppe med de finaste vinerna.

"Faktum är att vi använder termer som" krämig, kryddig, woody, blommig och fruktig "när vi smakar vanilj, säger Beth Nielsen från Nielsen-Massey Vanillas i Waukegan, Ill.

Ett steg inuti växtens kontor och sinnena bombarderas med vaniljens himmelska arom. Beth och hennes bröder Craig och Matt är Nielsens triumvirat som driver familjeföretaget som startades av sin farfar 1907, som idag skickas över hela världen och har en andra bearbetningsanläggning i Nederländerna.

Var kommer vanilj från?

Vanilj har sitt ursprung i Mexiko med Totonaco indianerna, som erövrades av aztekerna, som i sin tur erövrades av Hernando Cortez. Tillsammans med andra plunder tog Cortez kakaobönor och vaniljbössor tillbaka till Spanien och resten är historia.

Vaniljpudlar, vanligen kallade vaniljbönor, är frukten av vaniljens orkidé , den enda orkidéväxt som producerar en ätbar frukt. På grund av sin form, och eftersom Melipone-biet, historiskt ansvarigt för pollen av orkidén, endast finns i Mexiko, behöver orkidén hjälp för att producera frukt.

"Cortez tog bönorna tillbaka till Spanien men han glömde att ta bina", säger Craig Nielsen.

Till sist har Montezuma sin hämnd!

Idag odlas orkidéerna i Mexiko, Bourbonöarna, Tahiti, Indonesien, Indien, Uganda och Papua Nya Guinea. De är handbestämda, handskördas och handhärdas av bönder i en process som tar var som helst från 13 till 14 veckor.

Inte konstigt vanilj är så dyrt!

Läs mer