Cornell grillad kycklingsås

Detta är den berömda grillsåsen som skapades vid Cornell University's Farm Home Extension på 1950-talet av professor Dr. Robert C. Baker. Han letade efter ett sätt att öka konsumtionen av små kycklingar för att hjälpa till med fjäderfäbönderna och utvecklat ett grillrecept som har blivit en stöttepelare i centrala New York. Han öppnade Baker's Chicken Coop, en matställ på Syracuse's New York State Fair, som har sålt mer än 1 miljon Cornell-grillkycklingar under de senaste 60 plus åren. Han publicerade också en bulletin, "Barbecued Chicken and Other Meats", som innehåller detta recept samt andra, förutom instruktioner om hur man bygger din egen utomhusgrill. Men oroa dig inte - det här receptet fungerar lika bra på en kolgrill.

Vad som gör denna marinaden och steksås skiljer sig från andra grillsåser är ägget. När emulgerad med ättika och olja utvecklas en tjock konsistens som liknar majonnäs. Detta klibbar snyggt mot kycklingen så att det kan tränga in i huden och köttet för att tenderera och ge kycklingen en underbar smak. Ge den här såsen ett försök nästa gång du grillar vingar, trummor, lår eller bröstkött.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera alla ingredienserna i en mixer och blanda tills det är smidigt.
  2. Såsen kan göras upp till 24 timmar i förväg och förvaras i en lufttätt behållare i kylskåpet i några dagar.

Matlagningstips

Även om såsen innehåller ett råägg, hjälper den stora mängden vinäger att döda eventuella bakterier som kan vara närvarande. Om du är bekymrad kan du koka ner rester innan du använder för att eliminera eventuella möjligheter till salmonella.

Du bör dock vara säker på att använda såsen enligt instruktionerna vid bastning och kassera eventuell kvarvarande sås, eftersom den råa kycklingen kan förorena såsen.

Du kan använda denna sås som en marinade och / eller steksås. Om du väljer att marinera, suga kyckling i sås i minst 1 till 2 timmar (men över natten är ännu bättre). Eller så kan du använda såsen för att bara basta medan du lagar mat . Du kan också göra en kombination, marinera i 1/2 kopp såsen och sedan använda resten för att basta. Om du väljer att använda som en baste, sluta basta de senaste 10 till 12 minuterna av kocktiden. Eftersom såsen innehåller ett rått ägg så säkerställs att såsen är väl kokad när kycklingen har slutat grilla.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 45
Totalt fett 5 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 4 mg
Natrium 439 mg
kolhydrater 0 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)