Cheesy Blomkål Gratin Recept

Gratiner av alla slag serveras i Marocko, från mycket enkla och klassiska gratiner smaksatta med grädde, muskotnöt och en ledtråd av vitlök. till mer robusta, ostliknande koncoctions som den grönsaksgratin som presenteras här. För den här skålen är blomkål förkokt tills det är knappt ömt, sedan täckt med en rik, ostliknande bechamelsås innan den bakas.

Medan en klassisk fransk blomkålgratin ringer till Gruyere, ersätter jag ost, som lätt finns - och mycket populär - i Marocko: fromage rouge (Edam) och Laughing Cow. Ibland lägger jag också till parmesan, vilket är lite av ett lyxköp i Marocko, men lite går långt eftersom jag reserverar sin användning för breadcrumb topping.

Variera receptet genom att ersätta Edam med en annan ost som Gruyere eller Gouda. Skålen kan förberedas tidigt på dagen och sedan kylas till bakningstid.

Också prova dessa andra marockanska sidor: Batter-Dipped Fried Blomkål och Zaalouk av Blomkål .

Vad du behöver

Hur man gör det

1. Skär blomkålen i småfloror, tvätta och töm dem.

2. Koka eller ånga blomkålen i 4 eller 5 minuter, eller tills den är skarp. Om du kokar, var noga med att tömma den parboileda blomkålen ordentligt i en kolv och torka lätt med en handduk om det behövs.

3. Smälta två matskedar smör över medelhögt värme i en mellanskryddspanna. Tillsätt mjölet och använd en visp för att kombinera bra. Koka i en minut eller två, vispa hela tiden tills blandningen är bubblig och jämn.

4. Lägg gradvis tillsätt mjölken, visp ständigt med varje tills tills blandningen är jämn och inte har några klumpar. Vispa i den tunga krämen. Öka värmen till medium och rör om eller vispa hela tiden, sätt blandningen till en långsam koka. Koka i en eller två minuter längre tills tjock.

5. Ta bort pannan från värmen och tillsätt ostarna, rör eller whisking tills de har smält och är väl inbyggda. Tillsätt salt, peppar och muskotnöt till smak.

6. Häll lite bechamel sås i din bakfat - tillräckligt för att täcka botten på ett generöst sätt - tillsätt blomkålet, arrangera det översta lagret så att floretterna är placerade höger sida uppåt. Täck blomkålen med resterande bechamel.

7. Gör pålägget genom att kombinera smält smör med brödsmulorna och ostarna. Fördela det över blomkålen.

Vid denna tidpunkt kan gratinen täckas och kylas för senare bakning. Låt lite extra bakningstid om du placerar i ugnen direkt från kylskåpet.

8. Förvärm ugnen till 375 ° F (190 ° C). Baka gratinen, avtäckt, i 25 till 30 minuter, tills blomkålen är öm och toppningen är guldbrun. Låt svalna i 10 minuter före servering.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 495
Totalt fett 38 g
Mättat fett 23 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 103 mg
Natrium 2,610 mg
kolhydrater 25 g
Kostfiber 4 g
Protein 16 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)