Brasilianska svartögda ärtor och ris - Baião de Dois

Färska svartögda ärtor och ris gör ett bra lag i denna utmärkta brasilianska komfortmaträtt - den brasilianska motsvarigheten till rött ris och bönor , eller moros y cristianos .

Baião är en traditionell musikstil från nordöstra Brasilien. Denna musik utvecklades som en kombination av inhemska folks musik i den regionen och af afrikanska och europeiska invandrare (precis som köket!). Baião är också namnet på en folkdans från denna region, och så namnet på denna maträtt betyder bokstavligen "baiao (dans) för två".

Baião blev mycket populär i mitten av 1900-talet, och runt den tiden skrev ett par musiker en populär sång som heter "baião-de-dois" som blev associerad med denna maträtt. Du kan läsa mer om historien bakom den här brasilianska skålen och höra den mycket söta sången som följer med det på Flavors of Brazil.

Baião-de-dois är bäst när det görs med färska svartögda ärter, vilket kan vara svårt att hitta men är vanligtvis tillgängliga i sektionen frusen mat. I Brasilien är denna maträtt ofta förberedd med torkat nötkött ( carne de sol ) men fläsk (bacon i detta fall) är också populärt.

Vad du behöver

Hur man gör det

Grovhacka bacon och lägg den i en tung kastrull över medelvärme. Koka tills bacon är brunad och krispig. Ta bort cirka 1/4 av baconbitarna och lägg åt sidan för garnering.

Tillsätt den hackade löken på kastrullen och koka över mediet i baconfettet tills det mättas. Tillsätt vitlök och hackad koriander och koka i flera minuter mer, omröring.

Tillsätt de svartögda ärtorna och vattnet i kastrullen.

Täck och simma tills svartögda ärter är ömma, cirka 30-40 minuter.

När bönorna är milda, rör om riset och 1 kopp grönsaks- eller kycklingslager. Täck och simma över låg värme tills riset är kokt. Kontrollera regelbundet och lägg till mer lager om det behövs. Smaka med salt och peppar.

Skär mozzarellaosten i 1-tums kuber. Rör i maträtten före servering, så osten har tid att smälta något.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 554
Totalt fett 16 g
Mättat fett 9 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 52 mg
Natrium 658 mg
kolhydrater 77 g
Kostfiber 7 g
Protein 26 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)