Allt om La Tomatina Festival

Celebratory Annual Tomat Festival i Buñol, Spanien

Den spanska älskar att äta tomater och enligt FruitToday Euromagazine äter de 17 kilo per person per år. Som med alla medelhavskök är tomaten en viktig ingrediens i spansk matlagning . De spanska äter tomater varje dag och förbereder dem på olika sätt, inklusive färskt, krossat, stuvat eller simmade i en sås. Tomatås serveras på sidan med stekt ägg, kyckling, kött och omeletter på de flesta spanska middagsborden.

Eftersom en av de viktigaste tomaterna i Spanien är sydöstra, inklusive Murcia och Valencia, förefaller det lämpligt att den berömda tomatkampen äger rum i Buñol, strax väster om huvudstaden Valencia .

Historia och ursprung La Tomatina

Intressant började La Tomatina- festivalen av misstag. Som historien berättar det fanns en parad och festival i Buñol den sista onsdagen i augusti 1945 när en kamp bröt ut mellan några unga män. Att dra nytta av en närliggande frukt- och grönsaksförsäljare stall kastade de tomater på varandra. Polisen bröt upp altercationen och de ansvariga slutade betala återbetalning till tomatleverantören.

Uppenbarligen planerar vi framåt nästa år, de unga medverkade tomater med dem till paraden och började en tomatkamp igen. Kampen fortsatte varje år fram till början av 1950-talet när det var förbjudet av kommunfullmäktige, men några stadspolitioner insisterade på att skapa en kamp och kastades i fängelse.

Protester följde, inklusive en "Tomatbegravning" och till sist, 1957 gav kommunfullmäktige matkampen att fortsätta. I själva verket har staden sedan 1980 lagt tomaterna!

Firandet fortsätter att äga rum den sista onsdagen i augusti i borgmästaren i Buñol. Festivalen börjar kl 11 med ljudet av en raket som avfyras och slutar en timme senare.

Omkring 40 000 personer kan förväntas delta i att kasta över 100 ton mogna tomater på gatorna.

Regler för "Fight"

Enligt La Tomatinas officiella hemsida finns det fem enkla regler som måste följas. De verkar vara sunda förnuft för att säkerställa deltagarnas säkerhet, eller som anges på hemsidan "är enkla regler för medborgerligt ansvar och samlevnad". Nedan följer de officiella festivalreglerna:

  1. Du får inte ta med flaskor eller andra föremål som kan orsaka en olycka.
  2. Du får inte riva eller kasta t-shirts.
  3. Tomaten måste squashas innan de kastas, för att undvika att skada människor.
  4. Du måste vara försiktig med alla lastbilar (lastbil eller van).
  5. När du hör det andra skottet måste du sluta kasta tomater.

Mer om La Tomatina

Se La Tomatinas officiella webbsida. Den här webbplatsen har massor av information på festivalen, inklusive tips om vad du ska ha på dig och massor av bilder på deltagarna blir galen på gatorna!

Även om du inte kan delta i festivalen, fira ändå! Förbered ett spanskt recept med tomater som huvudrediens: