3 enkla sätt att rosta Belacan (torkad räka pasta)

Räkorpasta, gjord med fermenterade räkor och salt, ligger till grund för många sydostasiatiska rätter, särskilt i indonesiska och malaysiska rätter. Kallas belacan i Malaysia, det är också känt som terasi i Indonesien, mam ruoc eller mam tom i Vietnam, Kapi i Laos och Bagoong i Filippinerna. Räkorpasta kan vara våt eller torr och färgen varierar från blekrosa till djuprödbrun. Att lägga en liten mängd räkor i en maträtt ger den en rik smak.

Belacan är en räkorpasta i torr form gjord av de små kräftdjur som kallas krill, en bottenmatare som bor på fytoplanktoner och zooplanktoner. Innan det läggs till en maträtt, måste belacan rostade för att släppa dess smaker och arom.

Det finns olika metoder för att laga torkad räkorpasta eller belacan . Många generationer sedan, före tillkomsten av modern matlagningsutrustning , använde hemmafruar "bärbara" koleldade spisar för att skåda belacan . De använde två stycken fast trådnät som fästes på ett handtag för att gripa skivor av belacanen, som de skulle arbeta omtrevligt en utomhus kolflamma tills belacanet var jämnt grillat på båda sidor.

Saker har flyttat lite sedan dess. Här är tre enkla och populära metoder för roasting av belacan .

Vad du behöver

Hur man gör det

Metod 1 - Bröd i en ugn

Skär belacan i tunna skivor. Förvärm ugnen till 375 ° F. Placera belacanskivorna lite ifrån varandra på en stekpanna. Skoka i ca 4-7 minuter eller tills kanterna börjar brinna. Låt det svalna före användning. Observera att rostade belacan på så sätt gör ditt kök rökigt och luktar starkt under en tid. Att lämna luckorna och öppna dörrarna hjälper till att rensa luktarna.

Låt ugnsluckan vara öppen när du har stannat på belacan och rengör ugnen med ett gott rengöringsmedel för att rensa bort eventuell lukande lukt.

Metod 2 - Stekpanna eller Wok (Du kan använda en vanlig stekpanna eller en non-stick sort)

Utan att använda någon olja, steka de tunna skivorna av belacan tills de är bruna och den skarpa lukten av belacan frigörs. Kontrollera om de har blivit väl kokta genom att ta en skiva och bryta den i två. Det ska bryta som en skarp kaka och insidan ska vara brun och torr och inte mjuk.

Metod 3 - En kort skärning - En bakom kulisserna restaurangtips

Om du har bråttom kan du steka belacan i lite olja med en wok eller stekpanna med låg värme. Se till att det finns tillräckligt med olja så att belacan inte brinner. Det kan bryta upp i små bitar när du stekar det, och det är okej. Var noga med att laga den tills den är bra och guldbrun.