Yin och Yang i kinesisk matlagning

I kinesisk filosofi och religion finns det två principer, en är Yin och den andra är Yang. Yin representerar negativ, mörk och kvinnlig eller feminin. Yang representerar positiv, ljus och maskulin.

Yin och Yangs filosofi är centrum för den kinesiska kulturen och spelar en viktig roll för allt att göra med Kina och den kinesiska kulturen. De första referenserna till Yin och Yang kom från "I Ching", de fem klassiska verken sammanställdes och redigerades av Confucius.

Folk tänker ofta på yin och yang som motstridiga styrkor. Det är emellertid verkligen lämpligare att se dem som kompletterande par. I kinesisk kultur, när problem uppstår, antar folk vanligen att det finns en konflikt mellan dessa två element eller att det finns en obalans mellan omgivningen.

Oavsett om det finns en översvämning, skilsmässa till och med en eld i köket, kan allt hänföras till disharmonin i krafterna på yin och yang. Samspelet mellan dessa två element påverkar destinierna eller varelserna och livet i allmänhet. Det kan givetvis låta alltför vidskepligt till många människor men vilken kultur har inte sin egen speciella tro.

När du pratar om Yin och Yang i kinesisk matlagning och kinesisk mat, letar du efter en balans i din mat. Som jag nämnde tidigare bör Yin och Yang ses som motsatta styrkor och ska behandlas som gratispar. Så i kinesisk matlagning, när kockar utformar eller tänker på en idé för en maträtt och meny, försöker de hitta "perfekt balans" av maten.

Innan jag förklarar balansen i maten måste jag berätta om "hett och kallt" i maten.

I Kina och Taiwan använder de flesta inte "Yin and Yang" för att beskriva mat men istället använda "Hot and Cold". Det varma och kalla här är inte relaterat till temperaturen men matens egenskaper.

Nedan är en lista över Yin och Yang livsmedel:

Yin (kall) Mat:

Grön färgmat

Bitter smak och sur smakmat

Växer i vattnet

Konsumerar mindre sol under odling

Vinter och regnperioden grönsak eller frukt

Lista över Yin-mat:

Mungbönor, tång, äggplantor, bönspiré, bitter melon, gurka, kål, Napa-kål / kinesiska blad, tofu, vattenkrämer, vattenmelon, melon, vintermelon, banan, päron, kokosnöt, svartbär, krabbor och musslor.

Yang (varm) mat:

Röd färgmat

Söt eller kryddig mat

Mat växer i jorden

Mat som konsumerar mer sol under växande

Lista över Yang (varm) mat:

Chili, ingefära, mango, körsbär, anka, nötkött, kanel, muskotnöt, mandel, jordnötter, ägg, klibbig ris, vitlök, sesamolja, alkohol, papaya och pumpa

Så tillbaka till ämnet vi pratade om att "söka efter balans" av kinesisk mat och matlagning, måste jag ge dig några exempel på matkombinationerna för att visa dig "balans" mellan mat.

Till exempel är hösten vanligtvis den bästa säsongen för att äta krabbor i öst och kineserna brukar äta ångad krabba med en sås som är gjord av hackad ingefära och risvinäger. Som vi vet är ingefära en Yang mat och krabben är Yin så med denna kombination har du en perfekt mat "balans". Kineser lagar vanligtvis vintermelonsoppa med några julen eller tunna skivor ingefära eller stekta musslor med ingefära.

Bortsett från ingefäraens smak kan ingefära krydda skaldjuret och också eftersom ingefära är en Yang / varm mat, det kan balansera yin / kall mat som vintermelon, krabbor och musslor.

En annan sak om Yin och Yang i kinesisk matlagning är matlagningsmetoderna. I allmänhet tror kineserna att Yin-kokningsmetoderna kokar, poachar och ångar. Yang-metoderna är fritering, rostning och stekning.

Observera denna artikel som med många andra artiklar på den kinesiska matkanalen är endast för förslag. Se till att du äter en balanserad diet och om du har några hälsofrågor söka professionell hjälp innan du börjar på en ny diet.

Några ytterligare läsningar för detta ämne:

Artikel om Yin och Yang i kinesisk matlagning av Hakkasan Resturant

http://hakkasan.com/blog/yin-yang-chinese-cooking/

Yin och Yang: En introduktion En artikel som skrivits av vår matlagningsexpert Jen Hoy

"Yin-Yang livsmedel som får dig att känna dig bättre" skrivet av hemsidan BottomLine Inc

Redigerad av Liv Wan