Traditionell skotsk Stovies Recept

Om det är riktig skotsk mat som du letar efter, hittar du inte bättre än det här Stovies receptet. Fråga 100 Skottar för receptet, och du kommer att få 100 olika svar som är ungefär som det engelska bubblan och squeakreceptet . Var du bor i Skottland, vad du traditionellt äter till lunch på söndag, kommer alla att påverka det slutliga receptet och är verkligen gratis för alla.

Ordet Stovies betyder "bitar från spisen", så det är ett recept som använder vad du än måste göra på en måndag, efter din Sunday Roast. - alla dessa rester, med huvudbeståndsdelen vara köttbitarna från grillen dagen innan.

Inte att du måste vara begränsad till plockningarna från din söndags lunch; Stovies kan också tillverkas med en burk corned beef eller lite kokt nötkött eller korv. Det är verkligen upp till dig.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förvärm ugnen till 375F / 190C / Gas 5

Placera en nederländsk ugn (gryta) på en medium värme. Tillsätt lard eller dropp och smälta. Tillsätt lökarna och koka tills de är mjuka men inte bruna (ca 5 - 8 minuter), var försiktig så att du inte brinner löken.

Om du använder, lägg till öl eller stek, sätt på värmen och låt koka i 2 minuter för att bränna alkoholen bort.

Tillsätt köttet och rör om det.

Tillsätt potatiserna i lager, krydda varje lager med salt och peppar när du går, innan du lägger till nästa lager.

Häll över lagret eller sås (eller båda). Skydda med lock och koka i den förvärmda ugnen i 45 - 50 minuter, kontrollera från tid till annan för att försäkra att lagret inte kokar torrt. Om det är, lägg till lite extra lager.

10 minuter innan matlagningen slutar, lägg till eventuella kvarvarande grönsaker som passar, rör om och kolla säsongen, täck med locket och koka i ytterligare 10 minuter. Köttet och grönsakerna kommer att bryta upp för att skapa en tjock, ständig gryta som konsistens. Var försiktig så att du inte överhettar när du behöver behålla bitar av kött och grönsaker.

Servera spisen i en djup skål eller skål med grova havskakor och brun sås (om du gillar det).

Användning av andra kött i din stovies

Corned Beef : Krossa corned beef och rör om dina potatis 20 minuter före kokpunkten.

Kokt nötkött: Rör om potatiserna 20 minuter före kokningens slut.

Korv. Koka löken som ovan, Använd 450g / 1 pund korv, skiv tjockt och lägg sedan ett lager på löken, följt av ett lager potatis och fortsätt tills allt används. Koka som ovan.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 190
Totalt fett 5 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 26 mg
Natrium 32 mg
kolhydrater 27 g
Kostfiber 3 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)