Tequenos - Venezuelas ostackar

Tequeños är ett oemotståndligt och ikoniskt venezuelanskt mellanmål. De är ostiga brödstänger, gjorda av stekpannor salt vit queso blancoost som har blivit inslagna med fläckig deg i ett karakteristiskt spiralformat.

Tequeños är populära som eftermiddagsmat, barmat, och som petite aptitretare på fester. De serveras vanligtvis med doppsås, till exempel guacamole i venezuelansk stil . Tequeños tros härröra från staden Los Teques, ett långtidsresmål för boende i Caracas. Deras popularitet har spritt sig till andra länder, där de ibland är förberedda med wonton wrappers eller empanada degen. Tequeños kan klä upp med ytterligare fyllningar, till exempel bitar skivad skinka, grönsaker, och det finns även desserttequeños med söta fyllningar.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Placera mjölet i en medium skål tillsammans med sockret och saltet och visp ihop.
 2. Skär smöret i 1/2 tums bitar och lägg dem i skålen med mjölet.
 3. Tillsätt ägget.
 4. Använd dina fingrar för att blanda ägget och smöret i melet tills blandningen är sandig och smulös, och smöret är i mycket små bitar.
 5. Rör 1/4 kopp vatten i mjöl / smörblandningen med en gaffel. Tillsätt mer vatten, 1 matsked åt gången tills blandningen börjar komma som en deg. Knippa degen i skålen flera gånger, tillsätt mer vatten om det är alltför smuligt. Degen ska vara mjuk och knådbar men kommer att verka lite skagig och inte helt blandad. Skydda med saran wrap och låt vila i 20-30 minuter.
 1. Skär osten i 3-4 tum långa pinnar, cirka 1/2 tums kvadrat. Beroende på storleken på det ostblock du börjar med bör du ha cirka 24 pinnar.
 2. På en lättmjölad yta, rulla ut halva degen i en 12-tums 14 tum rektangel. Med en pizza cutter skär dugen i 1 tum breda remsor i längden så att du hamnar med 12 remsor, vardera ca 14 inches långa och en tum bred.
 3. Använd en remsa av deg för att linda en av ostpinnarna: Börja i ena änden av ostpinnen och täcka änden med deg. Fortsätt att slå degen runt pinnen i spiralform, överlappa kanterna tills du når den andra änden. Täck den andra änden av ostpinnen och täta, skär av eventuellt överskott av deg. (Du kan dämpa degen med lite vatten för att försegla det). Osten ska vara helt täckt med deg.
 4. Upprepa med kvarvarande ostpinnar och resterande halva degen tills du har ca 24 degtäckta ostpinnar.
 5. Täck botten av en tung, högsidig stekpanna med vegetabilisk olja och värme över medium värme. När oljan är varm, laga ostpinnarna i badar och vrid dem med en spatel tills alla sidor är guldbruna. Ta bort pinnar på en tallrik fodrad med pappershanddukar och låt svalna. (Du kan också steka tequeños i en djupfettfryare om du föredrar).
 6. Servera varm med guasacaca eller föredragen doppsås. Tequeños kan hållas varma tills de är redo att serveras i en ugnsrör med hög temperatur (300 grader), täckt av folie.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 99
Totalt fett 8 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 28 mg
Natrium 142 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 0 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)