Skillnaden mellan en sprit och en likör

Dessa linjer är väsentliga

Orden "sprit" och "likör" är så lika att det är lätt att förvirra de två. Och även om både vätskor och likörer innehåller alkohol och är viktiga ingredienser i favoritcocktails, är villkoren inte utbytbara. I allmänhet är vätska inte sött, medan likörer är. Likörer används som smakämnen i blandade drycker såväl som på egen hand. Men många vätskor finns idag i smaksatta former, vilket bara bidrar till förvirringen.

Sprit

Alkohol, även känd som andar, är en alkoholhaltig dryck-som gin, vodka, whisky och rum-made av korn eller andra växter som fermenteras till en stark dryck. Destillationsprocessen, som uppstår efter fermentering, separerar vattnet från alkoholen. Denna process ökar alkoholhalten i sprit till minst 20 procent; vodka och rom har i allmänhet 40 procent, whisky brukar ligga mellan 40 och 46 procent och gin har en alkoholhalt från 37,5 till 50 procent.

Även om socker i allmänhet används i fermenteringsprocessen är den resulterande vätskan inte söt söt. Och även om vätskor är tillgängliga idag i smaksatta former, som citrus och kanel, är de inte söta till gommen. Smaken tillsätts vanligen efter avdestillation genom en brantprocess, ungefär som hur ättika och oljor infunderas.

Alkoholer är grunden till cocktails och blandade drycker och är också mycket ofta fyllda på stenarna och snygga.

Tänk gin och tonic, Scotch på klipporna, Jack and Coke, Rom och Coke, 7 och 7, Martini, Manhattan och Old Fashioned. Och när folk gör skott, är det sprit de dricker.

Likör

I allmänhet är likörer sötade andar med olika smaker, oljor och extrakt. Rum , whisky , brandy och andra vätskor kan tjäna som en basanda för likörer .

Likörhalten alkohol kan sträcka sig från en låg 15 procent (30 bevis) till 55 procent (110 bevis), så styrka är inte en särskiljande faktor. Tidigare hänvisades likörer till likörer som hjärtat, och de användes ofta medicinskt.

Likörer har ett brett utbud av smaker, från kaffe till mandel till apelsin. Det finns också krämlikörer, som Bailey's Irish Cream, som har tillsatt grädde och cremelikör, som är mycket sötare och liknar en potent sirap, som creme de cacao.

Likörer används i en mängd olika kreativa och legendariska cocktails, och de är ingredienserna som vanligtvis gör dem extra speciella. De flesta är också trevliga eller på klipporna.

Grand Marnier är ett gott exempel på en apelsinlikör, och det är en ingrediens i klassiska cocktails som tequila soluppgång och gör ett smakfullt tillskott till många recept. Det är också en glädje sippad på egen hand som en nattkork i varmt te. Andra välkända (och läckra) likörer är Amaretto, Chambord, Cointreau, Creme de Cassis, Creme de menthe, Irländsk Cream, Kahlua och Schnapps, för att bara nämna några.