Potatisgryta med skinka och ost

Baka den här läckra potatisgrytan som huvudrätt eller sidoprätt. Skinka och cheddarost gör det hjärtligt nog att tjäna som enpottmåltid, eller använd lite mindre skinka och gör den till en skål. Det är en utmärkt gryta att ta med till en potluck-middag.

Byt ut de gröna lökarna med 1 kopp hackade gula lök eller släppa löken helt och hållet. Gärna lägg till några ångade ärter och morötter eller blandade grönsaker till potatisblandningen för mer färg och näringsämnen. Det bästa valet för potatis är en medelstärkelsepotatis som Kennebec eller Yukon Gold. Stärkelsehalten ger en krämig sås medan de tenderar att hålla sin form bättre än russetter.

Skala receptet upp för en pottlucka eller gör två grytor och frys det. Se frysning och uppvärmning instruktionerna nedan receptet.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala potatisarna och skära dem i 1/2-tums tärningar.
  2. Sätt potatisarna i en kastrull med löken och täck med saltat vatten. Placera pannan över hög värme och koka. Minska värmen till medium-låg, täcka pannan och koka i ca 10 till 14 minuter, eller tills det är ömt. Töm och lägg åt sidan.
  3. Värm ugnen till 350 F.
  4. Smält smöret i en medelstora kastrull över medelvärme. Tillsätt mjölet och rör om tills det är slät. Fortsätt tillagning i 2 minuter, omrör hela tiden. Gradvis vispa mjölken i rouxblandningen. Tillsätt Worcestershire sås, senap, salt, peppar, paprika och pimiento. Koka, omrör, tills tjock.
  1. Placera hälften av de kokta och dränerade potatiserna och lökarna i en stor smörjad 3-kvartsbakningsfat. Täck potatis med halva osten. Sprid all skinka på osten. Skydda med kvarvarande potatis.
  2. Häll den kokta kryddade vita såsen över allt. Stänk kvarvarande ost över toppen. Strö med brödsmulor och prick med smör.
  3. Baka i den förvärmda ugnen tills osten har smält, ca 10-15 minuter.

tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 579
Totalt fett 37 g
Mättat fett 21 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 101 mg
Natrium 757 mg
kolhydrater 42 g
Kostfiber 4 g
Protein 22 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)