Nederländernas kärlek för lakrits

Med en konsumtion på över 4 pund per person per år är lakrits det mest älskade godiset i Nederländerna. Faktum är att mer än 20% av allt godis som säljs i Nederländerna faller (det nederländska ordet för "lakrits"). Tillsammans med nederländsk ost och hagelslag (nederländska sprinkles) är lakrits en av de saker som över hälften av alla nederländska semesterbesökare inte kommer att lämna hem utan, enligt en ny undersökning.

Skörd och produktion av lakrits

Det kan tyckas förvånande att lakritsaket är starkast i nordeuropeiska länder, till exempel Finland, Island, Tyskland, Skandinavien och Nederländerna, är lakritsrotet i själva verket infödd i Sydeuropa.

Barkiga rötterna på glycyrrhiza glabra- växten skördas på hösten, varefter rötterna torkas, males och kokas. Massan filtreras sedan, koncentreras, hälls i formar och lämnas till torr. Den resulterande produkten kallas blocklakrits, som säljs till godisstillverkare, traditionellt inslagna i lövblad och transporteras till sina fabriker, där det behandlas vidare.

Medan lakrits inte odlas i Nederländerna är landet ett av de största lakritsodikproducenterna i Europeiska unionen. Under 2008 värderades Nederländernas totala godisproduktion till 1,3 miljarder euro (över 1,4 miljarder dollar) och svarade för ungefär en tredjedel av EU: s produktion av lakritsjuice och -xtrakt, värderades sedan till cirka 90 miljoner euro (över 99 USD) miljon). År 2011 uppgick den nederländska lakritsalget till cirka 168 miljoner euro (över 185 miljoner dollar).

Läkemedel för lakrits

Lakrits antas ha antiinflammatoriska egenskaper och har använts som ett läkemedel sedan antiken av många kulturer.

Det används i traditionell kinesisk medicin och ayurveda och lakritsrot hittades även i graven av kung Tutankhamen. Den flamländska författaren Jacob van Maerlant skrev om lakrits som ett botemedel mot hosta och andningsförhållanden i hans naturhistoriska encyklopedi, som publicerades i Nederländerna på 1200-talet.

Lakrits används fortfarande ofta som en suga för att lindra ont i nederländerna. Den långvariga uppfattningen att lakrits är medicinsk - och därför bra för dig - har en negativ sida. Några holländska mödrar erbjuder sina barn en dryck i stället för godis och glömmer att det innehåller lika mycket socker som vanliga sötsaker, förutom en stor mängd salt i vissa sorter. Saltig lakrits är också känd för att höja blodtrycket, men endast när det konsumeras i stora mängder. Detta beror troligen på glykyrrhizininnehållet i stället för saltet.

Endless Drop Varieties

Idag finns den här nederländska kulinariska ikonen tillgänglig i många texturer, smaker, former och storlekar. Du hittar söta och salta sorter, inklusive den ökända dubbelzouten eller "dubbel salt", som endast rekommenderas för dämpare. Det finns också svåra och mjuka versioner av holländsk lakrits: vissa människor gillar att suga på sin droppe som en gosse, andra föredrar ett sött godis. Vanliga former inkluderar mynt, skosnören, katter, bilar, pyramider, hjärtan och sill, för att bara nämna några. Holländsk lakrits är ofta smakad med mentol, lövblad eller honung. Faktum är att bladlöksmaken bara är en förbättring av det smakämne som bladen lämnar ger av under transporten.

En mängd lakrits med tillsatt ammoniumklorid, kallad salmiak , är också populär i Nederländerna. Nyare tillskott till den nederländska lakritsmarknaden inkluderar chokladdragerade mjukcentrerade lakritsbollar, lakrits-karameller och lakritsgummidropp / vinegumhybrider.

Källor: Centraal Bureau voor Statistiek ('' Statistiska centralbyrån '); NPO (' 'Dutch Public Broadcasting System'); EVMI (en holländsk livsmedelsindustrihandel publikation).