Hur kroater firar påsk

Påsk är den heligaste dagen i Kroatien. Påskvisningar börjar på Palm Sunday och fortsätter under hela Stilla veckan. I många städer finns det olika ceremonier och processioner varje natt.

I kuststäderna i Dalmatien sätter grannföreningar på traditionella kostymer och sjunger gamla psalmer. Det finns reenactments från bibeln och en välsignelse av stadsportarna. I centrala Kroatien bygger byborna stora bål som kallas krijes , kres eller vuzmenica , medan andra skjuter från en gammaldags pistol kallad ku bura .

En annan uppgift är att skapa noisemakers som kallas Klepetaljke eller Cegrtaljke som varierar region till region. Vissa är gjorda av brädor från vilka metallplattor hängs, medan andra har hjul och kedjehjul som är fästa på brädor som dras för att göra ett rattlande ljud.

palmsöndagen

Eftersom palmer är knappa i Kroatien är oliv- eller rosmaringrenar ett acceptabelt substitut. Grenarna är dekorerade med band och blommor och vävda i kransar eller kors, känd som poma . De tas till en kyrka för att bli välsignad. Efter välsignelsen hänger poma runt huset som skydd mot otur och onda andar.

Påskägg

Pisanice (från det kroatiska ordet för "färgat") är ljust målade ägg, inredda i olika stilar av regionerna, efter en gammal slavisk sedvaner från hedniska tider. Innan färg blev vanligt använde byborna naturliga färgämnen gjorda av växter och grönsaker. Den vanligaste färgen för ägg var röd på grund av det stora antalet röda rödbetor.

På vissa områden skulle sot blandas med ek för att göra en mörkbrun färg, och gröna växter skulle användas för att göra grönt färgämne.

Den vanligaste frasen på pisanice är "Sretan Uskrs" eller "Happy Easter." Andra dekorationer är duvor, kors, blommor och önskningar för hälsa och lycka.

Helt enkelt färgade och odekorerade hårdkokta ägg förblir på middagsbordet hela dagen för familjen och gästerna att njuta av innan huvudmåltiden serveras och också användas i ett spel som kallas kockanje eller tucanje där motståndarna knackar sina ägg i varandra för att se vem ägget kommer ut vinnaren (betyder obruten).

Den mer elaborately dekorerad pisanice byts ut med vänner och familj. För år sedan var det vanligt att unga män gav flickan de beundrade en pisanica .

Påsk Frukost

De troende delta i en sen natt Mass där maten i sina korgar välsignas och ätas till frukost på påskmorgon. Traditionella påskmatsvaror är skinka (som ibland bakas i bröd) eller grillat lamm, tillsammans med råa rädisa, vårlök och pepparrot ( hren ). Dessutom är många av de andra livsmedel som förbjöds under lånet en del av påskbordet.

Ett speciellt fruktspetsat jästhöjt påskbröd som är nästan som en tårta, kallad pinca eller sirnica , är höjdpunkten i måltiden. Den är vanligtvis rund i form med korsets tecken skär in i den efter att den har stigit innan den är bakad. Några familjer gör kroatiska påskbröddockor (Primorski Uskrsne Bebe), ett litet sött jästbröd, flätat kring ett färgat ägg, vilket ger utseendet på en swaddled baby.