Livsmedel för att bekämpa inflammation

Inflammation sägs vara den möjliga orsaken till många kroniska tillstånd, så vad exakt är inflammation och hur kan vi hålla det på en hälsosam nivå? Och vilka livsmedel hjälper oss att bekämpa det?

Jag inflammation är en naturlig del av kroppens immunsvar - det är inte alltid en dålig sak. Inflammation signalerar till kroppen att det finns en skada eller ett område som behöver vård och skydd. Ibland kan emellertid inflammation bli självförstärkande om vi inte har rätt balans mellan näringsämnen.

Kosttillskott inklusive mer antiinflammatoriska livsmedel kan vara ett naturligt sätt att hantera några symtom på kronisk inflammation.

Vad är vissa livsmedel med kraftiga antiinflammatoriska egenskaper?

Bär. Tranbär, jordgubbar, hallon, svarta och blåbär är rika på antioxidanter, vilket indikeras av deras mörka lila och röda färgämnen. Deras färg kommer från anthocyaniner eller växtpigment som har visat potentialen att förebygga cancer, diabetes, neurologiska störningar och inflammation från artrit och gikt i laboratoriestudier.

Körsbär, tärkörsbär, i synnerhet är kända som kraftiga antiinflammatoriska livsmedel. De flavonoid- och karotenoidfytonäringsämnena i körsbär har starka antiinflammatoriska egenskaper. En studie utförd hos UC Davis fann att regelbunden konsumtion av körsbär gav en minskning av markörer av inflammation i blod. Observation inkluderade en 25 procent minskning av C-reaktivt protein, en markör för inflammation som potentiellt förknippas med en ökad risk för hjärtsjukdom och stroke.

Forskare från Oregon Health and Science University fann att tårkörsbär kan gynna dem med inflammatorisk artros, som hjälper till att hantera smärta mer effektivt.

Fet fisk, lin och chia frön och valnötter - alla omega-3 rika livsmedel är kraftfulla inflammationskämpar. Omega-3-fettsyror lindrar inflammation och kan till och med blockera inflammatoriska vägar.

Enligt Dr. Weil undertrycker omega-3 också 40-55 procent av frisättningen av cytokiner, immunsystemmolekyler som är kända för att förstöra led och orsaka inflammation. Andra fördelar av lin innehåller specifikt fiber och fytokemikalier som lignaner. Dieter rik på växter lignaner har förknippats med minskningar av risken för kardiovaskulär sjukdom.

Använd kryddor generellt! Cayenne, ingefära och gurkmeja är kraftfulla. Cayennepeppar innehåller kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper och skyddar våra celler i kärnan. Cayenne sägs också vara bra för att lindra artrit och ryggsmärta. Ingenting är också känt för att minska smärta. Gingeroler är antioxidanter och har visat sig minska obehag och svullnad i samband med artrit. Slutligen innehåller gurkmeja, även en växt av ingefärafamiljen, den kraftiga curcurminen, och kan ha en positiv effekt på processen som orsakar inflammation och smärta.

Andra bra antiinflammatoriska livsmedel till din inköpslista? Grönt te och mörkgröna grönsaker, granatäpple och ja, mörk choklad (håll sockret!). Att välja vibrerande livsmedel är ett säkert sätt att få dina antioxidanter och ha ett hälsosamt inflammatoriskt svar.