Eurasian Chicken Stew

I boken Classic Recipes, Tastes & Traditions of Malaysia & Singapore av Ghillie Basan och Terry Tan (Lorenz Books, UK, 2008) finns det ett recept som heter Eurasian chicken stew med potatis som tycktes nyfikna unAsian. Kyckling och potatis är brunad i olja, vatten hälls i, Worcestershire sås och sojasås i lika delar läggs tillsammans med kanelbark och kryddnejlika. Allt simmas ihop tills kycklingen är klar. Såsen förtjockas med stärkelse före servering.

Visst, stewen luktade underbart. Strukturen av både kyckling och potatis var fantastisk för att ha nytta av brunning under det första steget av matlagning. Skålens smak var dock långt ifrån Asien. Jag var tvungen att dubbelkontrollera bokförfattarnas legitimation, men de lät legitima nog. Ghillie Basan är en mat- och reseskribent med ett Cordon Bleu-diplom. Terry Tan är en sydostasiatisk matkonsult för Wine and Dine- tidningen. Allt som boken erbjöd som förklaring var en kort beskrivning på receptens sida:

"Det här receptet tros ha kommit till den malayiska halvön med portugisiska som bosatte sig i Melaka på 1500-talet. Det blev en signaturrätt mellan det eurasiska samhället, som är blandat portugisiska, engelska, indiska och kinesiska härkomst. på restaurangmenyer, bara som hemlagad maträtt. "

Jag var tvungen att kontrollera om Worcestershire sås redan existerade under 1500-talet. Det var även om namnet skulle komma två århundraden senare när Lea & Perrins började sälja det kommersiellt. Det är forfader, garum , har funnits sedan romartiden.

Jag undrade om förfaderen till den Eurasian kycklinggryta var ayam pong teh (Nyonya-stilbräda kyckling med potatis) och bönpastaen ersattes med Worcestershire sås som passar den kontinentala gommen.

Det är nästan omöjligt att gissa. Med boken påpekande att den Eurasian kycklinggryta inte serveras i restauranger, även efter att ha ätit till mitt hjärta i Kuala Lumpur och Penang, är det fortfarande svårt att kontextualisera den Eurasiska kycklinggrytan.

Ändå är svårigheten att finna bekräftelse för maträttens historia och upprätta dess äkthet inte goda skäl att inte prova denna maträtt. Det är trots allt bra - väldigt bra - förvänta dig inte att smaka på hur de flesta malaysiska rätter gör.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala potatisarna och skär i kvarter.
  2. I en wok eller stekpanna värms matoljan till rökningspunkten. Tillsätt potatis och stek tills kanterna är bruna. Skrupa ut och lägg åt sidan.
  3. Lägg kycklingbenet, hudsidan ner och i ett skikt till den heta oljan. Koka över hög värme utan att flytta dem tills huden är guldbrun. Vänd dem över och stek för att bruna motsatt sida.
  4. Tillsätt de brunade potatiserna på pannan. Häll i Worcestershire och sojasåsar och om en kopp vatten. Kasta i kanelbarken och kryddnejlika. Koka upp, sänka värmen, täcka ordentligt och simma i ca 30 minuter. Smaka såsen ibland och tillsätt salt, efter behov.
  1. Skruva ut kyckling och potatis och överför till en serveringsfat.
  2. Dispensera stärkelsen i ungefär två matskedar vatten och häll i såsen i pannan. Koka över medium värme i ca fem minuter tills såsen är tjock och lämnar inte längre en stärkelseupplevelse i munnen. Häll såsen över kyckling och potatis innan du serverar.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1489
Totalt fett 80 g
Mättat fett 21 g
Omättat fett 32 g
Kolesterol 418 mg
Natrium 1 264 mg
kolhydrater 49 g
Kostfiber 7 g
Protein 137 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)