Champagne och andra glutenfria drycker

Vin är en glutenfri dryck, i allmänhet, vilket innebär att champagne också skulle anses vara glutenfri. Det finns emellertid några fall där korskontaminering kan uppstå vid bearbetning och förpackning av viner, särskilt om fat som en gång användes för att hålla maltbaserade drycker återvinns för användning som champagnefat.

Även om denna praktik för återanvändning av neutrala fat inte är vanlig, finns det också glutenmaterial som fortfarande är involverade i att producera vin som de vetebaserade pastorna som används för att försegla fat - som snabbt avlägsnas från processerna helt och hållet, eftersom producenterna blir mer medvetna om stigande trend för glutenintoleranta människor och de som lider av celiacsjukdomar.

Fortfarande, om du har ett favoritvin eller champagne du vill försöka men är extremt allergisk mot gluten, kan det vara bäst att ringa till ditt vinbolag för ett snabbt svar på möjligheten till glutenförorening innan du köper.

Varför Champagne är Glutenfri

Sann champagne- och andra mousserande viner - är gjorda av en viss typ av druv som fermenteras genom en specifik process, och även om denna process inbegriper jästfermentering, är den typ av jäst som används för att skapa kolet som är ansvarigt för bubblor i mousserande vin inte associerad med vete.

Ändå tillåter Förenta staterna inte att livsmedel märks med glutenfri om någon del av anläggningen eller processen som gör att de innehåller glutenösa ingredienser eller produkter sida vid sida med produkten som säljs, så om du inte ser en glutenfri etikett på flaskan, se till att ringa till tillverkaren om du har allergi mot gluten (i motsats till intolerans).

Sanningens sanning är att även i vinproduktionen som involverar gluten vid bearbetning, fermentering och förvaring av druvor är korsföroreningen så liten att människor som är lite besvärade av att äta bröd eller glutenrika livsmedel sannolikt inte känner någonting alls från att dricka champagne, och även de med celiacier är mer sannolikt att förbli opåverkade på grund av spårmängderna av gluten som kan ha överfört över.

Andra alkoholhaltiga drycker som är glutenfria

Som sagt är de flesta viner naturligtvis glutenfria, men vissa producenter kan lägga till glutenprodukter efter fermentering för att ge en extra smakpall till en årgång. För det mesta är du dock relativt säker när det gäller röda, vita eller mousserande viner när det gäller att inte innehålla gluten.

Dessutom är de flesta alkoholhaltiga drycker som destilleras också glutenfria, liksom de flesta som fermenteras som cider eller cognacs, och nyligen har ett antal glutenfria öl också slagit marknaden, vilket möjliggör för personer med glutenintolerans eller celiacsjukdom att återigen njuta av en kall öl på en varm dag utan att oroa sig för de resulterande matsmältningsfrågorna.

Drycker som allmänt anses vara säkra för de med celiac eller mild glutenallergi inkluderar cider, vin, glutenfria vinkylare, glutenfria och glutenberoende öl, brandy, Campari, konjak, Cointreau, Grappa, Midori, Proseccos, likörer, de flesta tequilor , några saker, alla icke-korniga och icke-vete vodkas, sambuca, vermouth, glutenfri gin och glutenfri rom.