Är tonfisk hälsosam eller inte?

Ska du begränsa din tonfiskförbrukning?

Det är ingen tvekan om att du får blandade meddelanden om tonfisk, en saltvattenfisk som kan sträcka sig överallt i storlek från cirka fyra pund till upp till 1 500 pund, beroende på arten. Medan amerikanska kostråd rekommenderar att man äter två portioner fisk per vecka, kan fisk också innehålla spårmängder kvicksilver , vilket inte är hälsosamt.

Hälsosam Nutrition From Tuna

Tonfisk, för sin del, är en källa till högkvalitativt protein med nästan inget fett.

Den innehåller alla nödvändiga aminosyror som krävs av kroppen för tillväxt och underhåll av magert muskelvävnad. Konserverad tonfisk kan vara en bra källa till hjärt-friska omega-3 fettsyror , med 150 milligram eller mer per fyra ounce servering.

Mercury Bekymmer och Tonfisk

Samtidigt visar forskning att tonfisk innehåller kvicksilver, som ackumuleras i större fisk som är högre i livsmedelskedjan. För de flesta människor innehåller inte fisken tillräckligt med kvicksilver för att vara oro, men det finns vissa grupper av människor där det kan vara problematiskt, gravida kvinnor, ammande kvinnor, spädbarn och småbarn. Det beror på att kvicksilver kan vara särskilt giftigt för ett utvecklande barns nervsystem. Risken är dosberoende, vilket innebär att barn och barn utsätts för mer kvicksilver är mer utsatta för problem. Kvicksilver kan passera mellan en mor och hennes ofödda bebis.

Om du är gravid eller omvårdnad borde du begränsa din tonfiskförbrukning, och om du har barn eller barn ska du begränsa barnets konsumtion.

Hur mycket tonfisk är för mycket?

Enligt 2017 riktlinjer från USA: s livsmedels- och drogadministration, kvinnor som är gravida eller ammande, planerar att bli gravid eller barn och unga barn borde helt undvika sju typer av fisk som är extremt höga i kvicksilver: haj, svärdfisk, kungmakrill, marlin, orange grovfisk, tilefish (från Mexikanska golfen) och storögd tonfisk.

Observera att andra typer av tonfisk inte finns på den här listan.

De kvinnor och barn som är i fara kan äta upp till 12 ounces (två portioner) per vecka av fisk och skaldjur som är kända för att vara lägre i kvicksilverinnehåll. Dessa inkluderar konserverad tonfisk, räkor, lax, pollock och havskatt. De bör dock begränsa sig till 6 ounces (en portion) per vecka med Albacore / vit tonfisk (konserverad, fräsch eller frusen) och gulfinnad tonfisk.

Konserverad tonfisk har mindre kvicksilver än färska eller frysta tonfisksteker. Detta beror på att i allmänhet mindre fiskar som ackumulerar mindre kvicksilver är konserverade, medan större fisk - som ackumulerar mer kvicksilver - används för tonfisksteker. Lätt konserverad tonfisk har också mindre kvicksilver än vit konserverad tonfisk (även känd som Albacore-tonfisk).

Bottenlinjen är, tonfisk (som de flesta saker) är bra i mått och inte bra i överflöd. Om du gillar tonfisk kan du inkludera det som en hälsosam mat i din kost. Se bara till att inte överdriva det, särskilt om du hamnar i en av riskgrupperna.

Resurser och vidare läsning