Vad är kostkolesterol?

Dietkolesterol är annorlunda än blodkolesterol

Vi hör mycket om kolesterol när det gäller vårt hälsosamma kolesterol, dåligt kolesterol, högt kolesterol och kolesterol i maten. Och förståelse av kolesterol kan vara förvirrande eftersom det finns två typer: dietkolesterol och serumkolesterol. Kost Kolesterol finns i maten vi äter, medan serumkolesterolet naturligt finns i vårt blod och kan stiga till en ohälsosam nivå som leder till täppta artärer och hjärtsjukdomar.

Serumkolesterol består av HDL, det goda kolesterolet och LDL, vilket är det dåliga kolesterolet.

Kolesterol är en fettliknande substans som transporteras genom blodet av något som kallas lipoproteiner. Din kropp behöver lite kolesterol för att göra vissa hormoner, vitamin D och för hälsosam matsmältning, men för mycket kan vara skadligt för din hälsa, eftersom höga kolesterolhalt ökar din risk för hjärtsjukdom.

Serumkolesterol

Ditt totala kolesterol består av tre delar: High-density lipoprotein (HDL), lågdensitetslipoprotein (LDL) och triglycerider. HDL anses vara gott kolesterol eftersom dessa lipoproteiner skyddar mot hjärtinfarkt genom att bära det dåliga kolesterolet LDL, vilket bidrar till fettuppbyggnad i artärerna bort från artärerna och tillbaka till levern där den bryts ner och utvisas från kropp. Så höga nivåer av HDL och låga nivåer av LDL är bra, medan låga nivåer av HDL och höga nivåer av LDL är dåliga.

Triglycerider är en typ av fett i våra kroppar. Extra kalorier som din kropp inte använder omvandlas till triglycerider och lagras för att användas senare. En kombination av höga triglycerider med lågt HDL och högt LDL kan leda till feta buildups i artärernas väggar, vilket kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Dietkolesterol

Kostkolesterol finns i djurbaserade produkter, inklusive kött, fisk, ägg samt fjäderfä och mejeri. Rött kött kommer att ha mer kolesterol än kyckling och fisk, men räkor och ägg har varit kända för att vara de värsta kolesterolkriminella i gruppen. Även om en servering räkor och ägg vardera innehåller ungefär 200 mg kolesterol (två tredjedelar av den rekommenderade dagliga doseringen) har det visat sig att hälsofördelarna och lågmättat fett i både räkor och ägg överväger höga kolesterolnivåer.

En studie från Rockefeller University visade att en diet av räka väckte det goda kolesterolet (HDL) och sänkt triglycerider (fettsyror) signifikant. Forskare vid Harvard Medical School upptäckte att ägg inte är en faktor för att öka våra risker för hjärtsjukdom på grund av deras låga koncentration av endast 1/2 grammättat fett. Det är naturligtvis alltid rekommenderat att äta dessa livsmedel i måttlighet.

Kolesterol i vår kost

Medan en kost som är hög i dietkolesterol kan leda till högt serumkolesterol hos vissa människor, har studier visat att begränsande dietkolesterol inte kan vara nästan lika viktigt som att begränsa dietmättade fetter och transfetter när det gäller att förebygga hjärtrelaterade sjukdomar.

Dietkolesterol behöver inte nödvändigtvis tillsätta mer kalorier till en diet (kolesterol ger inga kalorier); Men de livsmedel som är höga i dietkolesterol är också troligt att de är höga i fett och kalorier, så att man undviker livsmedel som är höga i kolesterol betyder att du också undviker mat med hög kaloriantal.

Lyckliga för oss, de flesta kalorier recepten använder automatiskt ingredienser som är naturligt låga i kolesterol. Ofta är livsmedel som är höga i kolesterol också höga i fett, nämligen fulla mjölk och kött som är höga i farliga mättade fetter . Således hittar du inte ingredienser som är höga i kolesterol i kaloriblandningar.

Så hur mycket kost kolesterol bör du konsumera på en dag? Tja, professionella inom det medicinska området har föreslagit en mängd mindre än 300 mg per dag för god hälsa.

Medan olika enskilda kroppar verkar reagera annorlunda än den mängd kolesterol som konsumeras (vissa är känsligare än andra till högre nivåer av kostkolesterol), verkar det vara den bästa kombinationen att begränsa det totala kolesterolintaget och i synnerhet det totala fett- och mättat fettinnehållet. för hälsan.