Dark Meat Chicken

Vad man ska veta om mörkt kött och dess näringsmässiga fördelar

Kyckling är en amerikansk häftklammer: för det mesta föredrar vi vitkött över mörkt kött, vilket egentligen föredras i de flesta andra länder runt om i världen! Om du har undvikit mörkt kött eftersom du tycker att det vita köttet är friskare, läs vidare för varför du borde välja mörkt kött oftare och för några tips om hur du kan handla smart för kyckling medan du tittar på din plånbok

Så vad är skillnaden?

Nutritionellt sett innehåller vit kött mindre fett och kalorier, och har mer protein, men mörkt kött innehåller lite mer järn, selen och zink. Sammantaget är kyckling, både vit och mörk, rik på B-vitaminer, kalcium, D-vitamin och mer.

Vad sägs om smak? Det finns den åldrade debatten: vitt eller mörkt kött, det är väl det som kommer till personliga preferenser! Sanningen är att vitt kött innehåller mindre kalorier och fett, mörkt kött är lite smaksatt, men det skiljer sig naturligtvis från person till person.

Titta på din plånbok? Att köpa mörkt kött är en bra idé eftersom det för det mesta är billigare. Om du väljer mörkt kött, koppla en mindre portion med mer grönsaker och hela korn för att balansera näringen på din tallrik.

Mer pengar sparar kyckling tips: Färsk eller fryst? När man köper kyckling vet man att det inte finns någon skillnad från näringsmässig, smak eller matlagning, men fryst blir det billigaste och tar mest tid att tina.

Typiskt 24 timmar per fem pund i kylskåp, eller 30 minuter per pund under kallt rinnande vatten.

Vad sägs om premarinerad kyckling ? Premarinerad kyckling kostar vanligtvis mer än att marinera köttet själv och kan laddas eller plumpas med natrium, sockerarter och till och med allergener, så läs etiketterna noggrant!

När du köper förpackade stycken eller bröst, titta alltid under köttet och kolla blåsan, det absorberande arket som samlar överflödig fukt som naturligt suger ut ur köttet. Typiskt, ju längre köttet har satt i fallet desto mer fukt på blåsan. Tryck ner på köttet för att se hur mycket fukt det finns i förpackningen och välj en som har liten eller ingen sippring.

Klar att laga mat? Om möjligt, laga alltid fjäderfä med huden på. Ett tunt membran mellan huden och köttet håller sig i fukten, håller köttet saftigt och gott och håller faktiskt fettet ut ur köttet. Du kan enkelt ta bort huden efter tillagning.