Kugel Yerushalmi - Jerusalem Kugel (Parve)

Denna unikt smaksatta krydda, av karamelliserade nudlar kryddade med svartpeppar, togs till staden Jerusalem av östeuropeiska isidiska judar på artonhundratalet. Kugeln kallas således Kugel Yerushalmi, vilket betyder Jerusalem Kugel. Kugel Yerushalmi äts traditionellt efter sabbatsmorgonbönstjänster - antingen för pojkvän eller lunch - tillsammans med kolent och pickles.

Miri's Recept Testing Notes:

Det ursprungliga receptet krävde 2/3 kopp olja, 1 matsked salt och 3/4 tesked peppar. Mängderna har tweaked i det uppdaterade receptet för en mer balanserad smak och en mindre fet kugel.

I originalreceptet kokades nudlarna i en relativt liten mängd vatten, tillsammans med salt och peppar och avsedda att absorbera vattnet, en la ris. Eftersom denna metod kan vara finig och försvagar den distinkt pepparsmak, har den justerats för mer dumtåliga resultat.

Om du väljer Capellini (Ängelhårspasta) istället för äggnudlar, bryt nudlarna i tredjedelar eller kvartaler innan du lägger dem i kokande vatten. De kortare längderna blir enklare att hantera när du blandar i det karamelliserade sockret.

Uppdaterad av Miri Rotkovitz

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smörj lätt en rörpanna eller 9 x 9 x 2-tums bakpanna med oljespray eller ojämn matlagningsspray. Förvärm ugnen till 350 Fahrenheit (180 Celsius).
  2. I en stor kruka, sätta vatten till koka. Lägg nudlarna och laga mat enligt förpackningsanvisningarna, var försiktig så att du inte över kocken. Töm, återvänd till potten och rör i 1 matsked olja för att förhindra att nudlarna sticker. Avsätta.
  3. Din försiktighet (var försiktig med att inte bränna dig själv) och tålamod (lämna inte detta obevakat) behövs för att göra karamellen. Placera oljan och sockret i en ljusfärgad (så att du kan se färgen på det smältande sockret), tungbottenpanna. Värm på medium värme, rör om med en träsked. Långsamt börjar sockret bli gulbrunt och kombineras med oljan. Om sockret blir mörkt brunt för snabbt, sätt ner värmen. Rör om tills en bubblig, flytande karamell har bildats. Häll sedan omgående karamell över kokta nudlar och fortsätt omrörning tills den blandas ordentligt.
  1. Låt svalna i några minuter. Lägg sedan till ägg en åt gången, blanda efter varje tillsats.
  2. Häll i beredd pan. Baka i 1 till 1 1/2 timmar i förvärmd ugn tills det är fint brunat.
  3. När det är klart, ta bort omedelbart från pan. Denna kugel kan serveras varm, varm eller kall.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 232
Totalt fett 4 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 75 mg
Natrium 720 mg
kolhydrater 43 g
Kostfiber 1 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)