Kallt Bryggat Yerba Mate Recept

Detta enkla recept på kallbryggt yerba mate brygger i kylskåpet över natten. Den kan vara full, rak blandad med honung, eller gjord till en yerba mate smoothie på morgonen.

Yerba mate är en art av hollyfamiljen. Det konsumeras traditionellt i centrala och sydliga regioner i Sydamerika, särskilt Argentina, Bolivia, södra och centrala västra Brasilien, Uruguay, Paraguay och södra Chile.

Smaken av bryggd kompis liknar en infusion av grönsaker, örter, gräs och påminner om några sorter av grönt te. Det kan vara bittrat om det är brant i kokande vatten. Smaksatt kompis säljs också, där kompisbladen blandas med andra örter (som pepparmint) eller citrusskall.

I Paraguay, Brasilien och Argentina säljs en rostat version av kompis i tepåsar och i lös lövform. Det serveras ofta sötad i specialaffärer eller på gatan, antingen het eller is, ren eller med fruktjuice (särskilt kalk) eller mjölk. I Argentina och södra Brasilien konsumeras detta ofta till frukost eller på café för eftermiddagste, ofta med ett urval av söta bakverk. En isad, sötad version av rostade kompis säljs som en icke-kolsyrad läsk, med eller utan fruktaromer.

Yerba mate finns också i olika energidrycker på marknaden idag.

Plantan

Yerba mate börjar som en buske och mognar sedan till ett träd och kan växa upp till 50 meter högt. Bladen är vintergröna och kallas ofta yerba (spanska) eller erva (portugisiska), vilka båda betyder "ört". De innehåller koffein och innehåller också relaterade xantinalkaloider och skördas kommersiellt.

Blommorna är små, grönvit, med fyra kronblad. Frukten är en röd drupe.

Frön som används för att groa nya växter skördas från januari till början av våren först efter att de blivit mörkrila. Efter skörd är de nedsänkta i vatten. Nya växter startas mellan mars och maj.

När yerba kompis skördas, torkas grenarna ofta av en vedbrand, vilket resulterar i en rökig smak. Växten Ilex paraguariensis kan variera i styrka av smak, koffeinnivåer och andra näringsämnen beroende på om det är en manlig eller kvinnlig växt. Kvinnliga växter tenderar att vara mildare i smak och lägre i koffein.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Kombinera vatten och yerba kompis i ett glas. Täck glaset med en liten fat eller plastfolie (tillval).
  2. Lämna det i kylskåpet över natten.
  3. På morgonen spänn bladen eller ta bort tepåsarna.
  4. Lägg till honung eller saft efter smak.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 0
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 3 mg
kolhydrater 0 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)