Hur man använder Chia frön och mjöl i glutenfria recept

Chia frön var en häftmat av antika kulturer. Aztekerna, Mayanerna och indianerna värderade chia frön som en källa till koncentrerad energi och näring. Denna lilla superseed har överlevt åldrarna - och Chia Pet ™ mani (!), För att bli en värdefull ingrediens för glutenfria kockar.

Mer Omega 3 Fettsyror än linfrö

Du kanske har hört talas om vikten av att lägga omega 3 fettsyror till din diet.

Omega 3 fettsyror är fleromättade fetter, viktiga för hälsan eftersom de är kända för att minska inflammation och risker för hjärt-kärlsjukdomar.

En 1 ounce servering av chia (Salvia hispanica L) innehåller cirka 4,9 gram omega 3 fettsyror. Jämförbart, linfrö, en annan bra växtkälla för omega 3-fettsyror, ger cirka 1,8 gram omega 3-fettsyror i en 1 ounce servering.

Källa: USDA Standard Referens 20; Tufts University - School of Medicine

Mer Fiber Ounce-för-Ounce än bönor

Löslig fiber har krediterats med att upprätthålla normala, hälsosamma kolesterolnivåer och stödja hälsosam eliminering. En 1 ounce servering av chia frön innehåller 10,6 gram fiber. Jämför det med havremjöl, en annan bra källa till löslig fiber. En 3/4 kopp glutenfri havremjöl levererar ca 2,8 gram löslig fiber. Jämför chia frön till linfröer , vilket ger ca 7,6 gram fiber i en 1-ounce servering.

Självklart, om du arbetar för att öka mängden löslig fiber i din kost, lever chia frön.

Källa: USDA Standard Referens 20

Rik källa av växtbaserat kalcium

Vi tänker automatiskt på mjölkmat när vi tänker på att lägga till kalcium i våra dieter. Men växtvärlden är full av livsmedel som är rika kalciumkällor.

Broccoli är en bra källa till lättabsorberande kalcium och det visar sig också chia frön. En 1 ounce servering av chia frön levererar 177 mg kalcium. Bara en 5-tums stjälk av ångad broccoli innehåller 56 mg kalcium.
Källa: USDA Standard Referens 20

Mer Protein Ounce-för-Ounce än bönor

Är du vegetarian ? Om så är fallet kan du leta efter bra växtkällor för protein. En 1-uns servering av chia frön innehåller 4,4 gram protein. Jämför det med en 1 ounce servering av njurbönor som levererar 0,01 gram protein. Som du kan se är ounce per uns chia frön en koncentrerad kostkälla.

Hur man använder chia frön och chia mjöl i glutenfri matlagning

När du lär dig att använda en ny glutenfri ingrediens som chia frö mjöl, försök! Ta hänsyn till bakningstid, storlek på kokkärl och typ av recept som används.