Gemenskapsstödd jordbruk (CSA)

Vad är exakt en CSA?

Gemenskapsstödd jordbruk (CSA) är ett livsmedelsproduktions- och distributionssystem som direkt förbinder jordbrukare och konsumenter. Kort sagt: Folk köper "andelar" av en gårds skörd i förväg och får sedan en del av grödorna som de skördas.

Termen "CSA" används också för att referera till en enskild gårds CSA-program.

Jordbrukare tjänar viktiga tidiga säsongs kapital och har en garanterad marknad för sina produkter.

Med en katastrofal skörde åtnjuter konsumenterna övergripande lägre kostkostnader, fältfärskvaror och större tillgång till höga krav på frukter och grönsaker som långstammade jordgubbar och arvsmoment.

Vissa CSAs erbjuder mer än frukter och grönsaker. Ägg, honung , blommor och till och med fjäderfä och andra kött kan ingå i ett livfullt CSA-program. Vissa gårdar håller magiken efter skörden genom att erbjuda medlemmar sylt, pickles eller andra konserver som de har gjort under skörden.

De flesta CSA-er kräver en årlig eller kvartalsvis inköp och levererar veckovis leveranser eller hämtningar, men några väl etablerade program erbjuder månatliga eller till och med veckovis "medlemskap". Många CSAs erbjuder också gårdsbesök, u-pick dagar och andra speciella evenemang för medlemmar.

Mer om CSAs