Varför är hasselnötter känd som Filberts?

Historien bakom namnet

Om du är ett fan av hasselnötter, kanske du vet att dessa nötter också beskrivs som filberts eller cobnuts, men vet du varför? Med denna översikt, ta reda på hur hasselnötter har dessa namn, där de tenderar att odlas, och kontroversen kring världens mest populära hasselnötsspridning.

Anslutningen mellan hasselnötter och filberter

Katolicismen anses vara ansvarig för det faktum att hasselnötter är allmänt kända som filberter.

Det beror på att festdagen eller firandet för Frankrikes St. Philbert hålls den 20 augusti. Det råkar vara samtidigt som hasselnötter är redo att skördas. På grund av detta sammanträffande, i Europa, där hasselnötter är brett ätit, är nötterna kända som filberts.

Å andra sidan tror vissa historiker att termen filbert härrör från tyska vollbart. Ordet betyder "fullt skägg", som hasselnötshalsens skalade skal liknar. Även om termerna filbert och hasselnöt används omväxlande, refererar filbert vanligen till kommersiellt odlade grödor av hasselnötter.

En annan Moniker i USA

Hasselnötter kan vara filberter i Europa, men över dammen beskrivs de ofta som cobnuts eller vanliga hasslar. Även om vissa experter säger att cobnuts är en annorlunda mängd hasselnöt, är alla skillnader i typ svår att se när nötterna är skalade. De är bara för svåra att skilja med blotta ögat ensamma.

I Europa, Frankrike, Spanien och Italien är epicentrarna av hasselnötproduktion, men i USA har Oregon denna distinktion. Det staten uppger enligt uppgift 98 procent av hasselnötter odlade i Amerika. Överlägset odlas de flesta hasselnötter i Europa och Mellanöstern, särskilt Turkiet.

Nutella Controversy

De flesta amerikaner är bekanta med hasselnötter på grund av den läckra franska spridningen Nutellas globala popularitet.

I början av 2017 cirkulerade rapporterna dock att palmoljan i Nutella orsakar cancer. Tillverkarna av Nutella nekar påståendet, men det hindrade inte några butiker från att ta bort produkten från sina hyllor. Enligt Montreal Gazette, paniken om Nutella stammar från en europeisk Food Safety Association finna att bearbetade palmolja biprodukter kan öka förekomsten av cancer hos råttor. Men EFSA utpekade aldrig Nutella eller berättade för allmänheten om att sluta att äta mat som innehåller bearbetad palmolja, rapporterade Gazette.

Flera andra livsmedel är också gjorda med palmolja, inklusive margarin, kakor och choklad, men pressen kan ha nollat ​​in på Nutella eftersom varumärket är erkänt över hela världen. Tyvärr kan rapporter om den täta länken mellan Nutella och cancer ha en negativ effekt på hasselnötproduktionen. Endast tiden kommer att berätta om Nutella, och genom association hasselnötter, kan återhämta sig från den negativa pressen.

Mer om hasselnötter och hasselnötrecept

Om du är verkligen orolig att äta Nutella, försök att göra en hasselnöt sprids från början med matlagningstips och recept nedan.

• Hasselnöt / Filbert Tips, åtgärder och substitutioner
• Hasselnöt / Filbert Förvaring och urval
Hasselnöthistoria
• Mer information om mutterinformation
• Hasselnöt / Filbert Recept