Så här använder du en italiensk spishällspresspotte (Moka Pot)

Det finns inget som en bra kopp espresso. Det ideala är givetvis en riktig espressomaskin, men de flesta av oss har inte råd att ha en espressomaskin av professionell kvalitet hemma, och tyvärr har några av de nedre espressomaskinerna uttryckligen för hemanvändning visat sig verkligen sämre kaffe.

Men de flesta italienare gör sin morgonpresso med en kaffekokare, kallad en moka, som först producerades av Bialetti-bolaget 1933.

Dessa kokplattor använder ångtryck för att tvinga vattnet upp genom kaffegrund och till en separat betjäningskammare. De är billiga, lätta och snabbt visar sig en bra kopp kaffe. Tekniskt sett är det inte detsamma som espresso, eftersom det är tillverkat med ett mycket lägre tryck än en professionell espressomaskin, men om du använder ett bra kvalitets kaffe på rätt slipning för moka-krukor (ett mellanslip, inte så bra som för en espressomaskin) kommer det att ge ganska bra resultat och även med lite crema på toppen - det eftertraktade skiktet av lättskum på toppen av en välgjord kopp espresso.

För att göra en caffè macchiato (espresso skott med en skaka skummad mjölk) eller en cappuccino ut ur kaffet från min moka potten, använder jag en mjölkskummande rån från Frabosk. De tillverkar både keramiska versioner (för användning i mikrovågsugn) eller metall (för användning av stovetop). Du värmer bara mjölken (i ungefär 45 sekunder i en mikrovågsugn på hög för den keramiska versionen och över låg värme tills mjölken är het med spishällsversionen) och pumpa sedan mjölkskummande fäste kraftigt i ca 20 sekunder tills det bildar ett tjockt och flätat skum.

Jag brukar ge botten av rån en skarp rulle på räknaren för att bryta upp några större bubblor, och låt det sitta i 1 minut innan du lägger den till kaffet, för att skummet blir tätare och jämnare. Du kan också använda en franskpress kaffebryggare för att skumma mjölk på samma sätt!

Svårighet: Enkelt

Tid krävs: 10 minuter

Här är hur:

 1. Skruva av den övre halvan av moka potten, ta bort filterkorgen och fyll den nedre delen med vatten just till nivån på botten av den runda säkerhetsventilen som du kan se inuti vattenkammaren.
 2. Byt filterkorg överst på bottenhalvan av potten.
 3. Fyll på filterkorg med medelmalt kaffe. Kaffet ska vara jämnt med filterets övre del. Du kan försiktigt panorera det med baksidan av en sked eller fingrar för att göra ytanivå, men tampa inte ner det tätt (det skulle skapa för mycket tryck och kan orsaka att varmt kaffe sprutar överallt - definitivt inte vad du vill hända!).
 4. Kör fingersticket runt filterkorgets kant för att ta bort eventuella slipade kaffekvarnar, så att du kan skruva upp den övre halvan utan några hinder.
 5. Skruva fast den övre delen så att den är rak.
 6. Ställ det på spisen, över en flytande flamma som inte är större än diameteren på potten. Om du inte har en tillräckligt liten brännare kan du behöva använda en spishällsvärmeväxlare för att tämma flamman. (Denna typ av potten fungerar bäst med en gasstovetop - aluminiumpottarna fungerar inte på induktionsugnar och en elektrisk brännare är för svår att reglera.)
 1. Så snart kaffe börjar dyka upp (du kommer att höra att det börjar gurgla och bubbla ut), stäng av flammen och låt resten av kaffet sakta sätta igång.
 2. Kaffet är gjort när övre delen är full och bara ånga kommer ut ur tuden.

Tips och tidbitar:

 1. Du måste använda kaffe som är rostat för att göra espresso och av en medium slip. Standard amerikanskt / Nordeuropeiskt droppkafé (även "espressomix") fungerar inte eftersom de inte är grundade på korrekt konsistens och innehåller alltför många bittra oljor. Jag använder Illy mellanslipspresso, som är konstruerad för användning i moka-krukor. Den levereras i silver-och-röda cylindrar. Det säljs också som hela bönor som du kan mala dig själv.
 2. Även om espressokaffet smakar starkare än att dricka kaffe, har det ungefär samma mängd koffein, eller ibland ännu mindre.
 1. Om ditt kaffe är bitt, kan bara några få saltkorn balansera smaken.

Vad du behöver:

OBS: En kaffekanna i napolitansk stil skiljer sig från en moka. För instruktioner om hur du använder en av dessa, se den här sidan.

[Redigerad av Danette St. Onge]