Potatis och Wild Prei (Ramps) Soup

Det här receptet på krämig potatis och rampe (vissa kallar dem vilda porre) soppa är en välsmakande vårrätt när ramperna är bäst.

Under några år har ramper blivit mattor av foodies i vetet. Och trots att de är märkta "vilda purjolök", är de verkligen inte porrer alls. Inte heller är de sjalotten eller gröna lök, även om de ser ut som en grön lök med ett eller två platta, breda blad.

De är starkare än purjolök, har en stark garlicky arom och en mild garlicky smak, och är faktiskt relaterade till den vilda löken.

Du hittar inte ramper på de flesta lokala livsmedelsbutiker. De växer vilda i områden med fuktig mark och skördas vanligen av hängivna som har en hemlig stash som de återvänder till år efter år.

Så om du har turen att ha en linje på en ramplapp, lägg det på våren och gör det här läckra alternativet till potatis-purjursoppa.

Om du vill använda rampar i något hjärtligare än soppa, prova den här stekta potatisen med ramper och äggrecept eller bacon, tomater och rampsquiche recept .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Stek bacon i en stor stek eller holländsk ugn, tills den är krispig, ta bort den från pannan och lägg åt sidan.
  2. Lägg ramper och potatis till baconfettet i stekpannan. Sauté på medium-låg värme tills ramparna är ömma.
  3. Strö med mjöl och rör om med en träsked tills mjölet absorberas.
  4. Rör kycklingbuljongen, koka upp, minska värmen och låt sjuda tills potatisen är öm.
  5. Rör i den starka grädden och värm noggrann utan att koka. Tillsätt salt och peppar efter smak.
  1. För en chunky soppa, lämna som är eller blanda en del av grönsakerna och återgå till buljongen. Om en flätlig slät soppa är önskad, häll hela innehållet i en mixer eller matprocessor och puré tills det är tjockt och smidigt.
  2. Servera varma eller svalna till rumstemperatur, täck och kyla ordentligt för att servera kallt som du skulle ha en vichyssoise .
  3. Servera med crusty artisanbröd och smör om så önskas.

Njut av rampar efter vårhösten

Förtvivla inte, ramper kan avnjutas när våren är bara ett avlägset minne om du plockar dem eller fryser dem .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 323
Totalt fett 18 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 48 mg
Natrium 833 mg
kolhydrater 34 g
Kostfiber 4 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)