Jamie Oliver - Kändis Kock Bio

Jamie Trevor Oliver föddes den 27 maj 1975 i Clavering, Essex, England. Jamie växte upp i Cambridge där hans föräldrar, Trevor och Sally, äger en pub och restaurang som heter The Cricketers (fortfarande i affärer). När han var 8 år började Jamie jobba på sin föräldrars restaurang. Vid 11 års ålder kunde Jamie klippa grönsaker såväl som någon av kökspersonalen. 1989, vid en ålder av 14, bildade Jamie Band Scarlet Division med kompositör / musiker Leigh Haggerwood.

Kulinarisk karriär

Jamie började delta i Westminster Catering College vid 16 års ålder. Senare arbetade han i Frankrike för att lära sig så mycket som möjligt innan han återvände till London. Hans första jobb tillbaka arbetade för Antonio Carluccio som Head Pastry Chef på The Neal Street Restaurant (STÄNGD) (en av de bästa italienska restaurangerna i England).

Här arbetade Jamie tillsammans med Gennaro Contaldo, som Jamie anser en av hans mentorer. Efter restaurangen Neal Street jobbade Jamie 3 1/2 år på den berömda River Cafe i London. Det var här, säger Jamie, där han lärde sig "allt om den tid och ansträngning som går till att skapa den färskaste, mest ärliga, helt utsökta maten ."

TV-stjärnan

River Cafe var också hans stora paus i tv. Dagen efter visas i en dokumentär om restaurangen som heter Christmas at the River Cafe , kontaktade fem tv-produktionsföretag Jamie om att stirra i sin egen show.

Han accepterade ett erbjudande från Optomen Television för att producera sin första show The Naked Chef . Titeln är en hänvisning till enkelheten i hans recept. Två årstider av showen, som också sände i USA, filmades 1998 och 1999.

Jamies kök var Olivers andra tv-serie. Utställningen, producerad av Channel 4, är en dokumentär som följer Jamie när han mentorerar 15 arbetslösa ungdomar (1000 ansökte om positionen).

Jamie utbildar ungdomarna som professionella kockar och hjälper personal sin första restaurang, Femton, en icke-vinstdrivande strävan. Restaurangen är fortfarande öppen för företag och på sin tredje klass av studenter.

Senare skulle Jamie filma ett annat välgörenhetsprojekt, Jamies skolmiddag . Denna fyrdelade serie dokumenterar Jamie som han tar ansvar för att köra köket på Kidbrooke School, Greenwich. Den visar också Feed Me Better-kampanjen, hans korståg för att ändra barnens dåliga matvanor och förbättra skolmjölksystemen . Kampanjen var direkt ansvarig för den brittiska regeringens åtagande om 280 miljoner pund (över 3 år) för att förbättra skolmat.

Jamies senaste serie (2002-present), Oliver's Twist , visas på Food Network. Showen följer Jamie när han handlar för den bästa maten i London och tar det hem för att laga mat åt sina vänner. År 2005 premiärde Jamie's Great Escape . Utställningen är en travelogue av Jamies trek över Italien (i en husbil) när han försöker återupptäcka sin glädje att laga mat .

Prolific Writer

Bortsett från hans många kockböcker har Jamie en vanlig kolumn i Saturday Times Magazine , en månadsredaktör av Marie Claire (Storbritannien), och är matredaktör för Storbritanniens GQ-tidning.

Den bra brittiska medborgaren

1999 inviterades Jamie och hans personal på 15 studenter till 10 Downing Street för att förbereda lunch för den brittiske premiärministern Tony Blair, som underhållte den italienska premiärministern. I juni 2003 tilldelades Jamie en MBE (medlem av det brittiska rikets order) i drottningens födelsedagskortlista för tjänster till gästfrihetsbranschen.

Familjemannen

Den 24 juni 2000 giftes Jamie med sin barndoms älskling Juliette (Jools) Norton. De har två döttrar, Poppy Honey (född mars 2002) och Daisy Boo (född april 2003).