Hur man gör Vegankarameller

Dessa veganska karameller är oooiga och snygga, har den minsta ledtråd av kardemum och är garanterade att behaga.

Med något godis, hjälper det att ha en godtermometer - men för karameller är en godtermometer verkligen till nytta eftersom det finns cirka 20 minuters matlagningstid där du inte rör om. Under den tiden väntar du bara på att godiset når rätt temperatur eller korrekt "fast boll" -stadium.

Om du är vegan och det har varit ett tag sedan du har haft en bra karamell, eller de veganska versionerna är bara för dyr att köpa, gör du bara din egen! Det är helt värt det. Jag föredrar ärligt dessa karameller till någon av de köpta, icke-veganska versionerna som jag minns som barn. De är de perfekta silkeslena, men klibbiga, konsistensen och de har en fin smörjig smak.

Ingredienser

Vägbeskrivning

Först samla dina ingredienser och verktyg.

Lägg till alla ingredienser, med undantag för vegan margarin, vanilj extrakt och kardemumma i kastrullen. Över medium värme, ständigt omrör, lösa upp sockret fullständigt.

Lägg sedan till din margarin och rör om till kokning.

När du kokar, sluta omrörning!

Låt det fortsätta att koka, utan omrörning (även den lilla biten) tills den når 250 grader på din godistermometer.

En bra indikator för att testa för framsteg, om du saknar en godtermometer, är att ta din träsked, och bara doppa den mycket spetsen av den i toppen av den bubbla blandningen. Sirap bör hålla sig till skeden som en tjock pudding när den är färdig.

Om du tycker att det är dags, ta en tesked och ta en sked sirap och släpp den snabbt i ett mycket kallt glas vatten, när det släpps i vattnet, det ska likna ett karamellgodis - fast men smidig. Detta kallas "fast-ball" -fasen. Du kommer att veta att det är klart när bollen är tillräckligt fast att inte platta när du tar bort den från glaset med fingrarna, men det kommer att platta om du ger det lite pressa.

När blandningen är på rätt temp, rör omedelbart in vanilj och kardemumma och häll snabbt i din beredda brödkanna. Låt svalna vid rumstemperatur i några minuter och släpp sedan in i kylskåpet i ungefär en timme. En gång fast, skär dem i rutor. Jag gillar att frysa gruvan i några minuter innan du skär, för att göra dem lite mindre klibbiga.

Vika dem i vaxat papper och förvara i kylskåpet. De smälter inte vid rumstemperatur (om du vill ge bort), men de blir ganska mjuka om de hålls i varmare temperaturer. Förvara på en sval torr plats upp till 1 månad.